tisdag 21 april 2009

Nya tider

Privatimport, hemliga släpp, dolda varunummer, mailinglistor, tillfälliga släpp i beställningssortimentet. Det känns arenan för kampen om de mest åtråvärda flaskorna har flyttats från systembolagskön till att känna rätt personer. Om det är dåligt eller bra är svårt att säga, det beror nog mest på om man är med på kompislistorna eller inte. I alla fall premieras inte bara de som bor i storstäderna och kan ta ledigt lite när det passar. Kanske detta systemet faktiskt påminner om hur ett monopolfritt Sverige skulle fungera?

Ett lite underligt släpp i denne genren var de gamla Drouhinflaskor som Hjo Grosshandel släppte den 1:a april. Redan 10:02 lämnade jag och Travkungen in våra beställningar - men det visade sej att vinerna var slut redan innan dess. Nåväl, Travkungen fick senare tag i en flaska Musigny 1985 i alla fall (på ett annat outgrundligt sätt). Jag antar att Hjo Grosshandel inte behöver bry sej om vilka beställningar som matades in först, utan kan välja fritt vem de skall leverera till? Ganska meningslöst att köa således... Vinerna kommer nu att stå som spöken i den sprillans nya katalogen i ett halvår.

Surt sa räven - så skadeglädjen var stor när det visade sej att Joseph Drouhin Musigny 1985 knappast kunde beskrivas som ett toppvin. Fullt friskt, men synnerligen enkelt med tanke på pris och prestige. Det glas jag fick prova två dagar efter öppnande hade jag bytt ut mot hans Volnay Chevret 1999 utan att blinka. Slutet gott.

PS. Bytte de korkskadade Rocca Guicciarda idag, och enligt de anställda var detta inte den enda reklamationen av det vinet. Synd - vinet är ju kanonbra när korken är frisk! DS.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm ! Nya tider var det, jag vet inte om jag håller med dig. Har det inte alltid varit så här inom Systembolaget. Det gäller att bo på rätt ställe annars kan du känna dig rökt. Bor själv i Helsingborg men inte fan kan jag ta ledigt och plötligt åka till Malmö (jo ibland) men dom som bor utanför acceptabel distans?. Jag kommer ihåg när SB plötsligt fick för sig att rea ut Leoville Las Cases 1985 från 492 kr till 392 kr(detta var 1996) och telefonerna gick varma och Bingo i Ängelholm fanns 6 flaskor som inköptes av någon i gänget. Det gäller att var mobil och/eller online. När det gäller Hjo Grosshandel och deras attityd och prisnivåer så förvånar mig ingenting.

MMM sa...

Det gäller att vara på hugget oavsett system, helt klart. Och bor man på vischan kommer man antagligen alltid att vara rökt i ett monopolsystem.

Det nya är att viner säljs utan någon form av information "till allmänheten". En importör kan kanske komma över ett litet parti prestigevin som sedan på ett osynligt sätt kan säljas till utvalda polare. Men alla viner måste ju till sist gå genom systembolaget - så det nåste till lite trixande med dolda varunummer och ogenomträngliga varunamn. Eller hur det nu går till egentligen - jag är inte helt insatt?

Jag har egentligen inget emot detta. Det visar bara att importörerna är driftiga och hur kul det skulle kunna bli om de fick ha fritt spelrum.

Anonym sa...

Jo jag håller med dig att monopolet inte sköter sina kort rätt. Ibland till och med uruselt.
Det är tur för oss skåningar att Danmark finns men med dagens kronkurs är det inte lika roligt längre. Det går förvisso att privatimportera men då gäller det att verkligen veta vad man gör.

esping sa...

Om man står på kompislistorna eller inte hör inte till saken. En sak blir ju inte mer eller mindre rätt eller fel beroende på om situationen gynnar mig eller inte. Rent principiellt har jag inga som helst problem med att det upprättas listor eller om rara flaskor fördelas på något annat sätt under förutsättning att det sker på en öppen marknad. I en monopolsitaution kräver jag transparens och att försäljningen sker på någorlunda lika villkor.