lördag 25 april 2009

Ogier "Les Closiers" Ch9dP 2004

Att handla vin på danska supermarkets kan vara en riktig fälla - det mesta är skräp och inte ens det som finns i flaskor man känner igen kan innehålla det man förväntar sej. Det är betydligt vanligare än man tror att producenter häller olika vin i flaskor som skall till danska stormarknader än till t.ex franska vinaffärer. Guigals Côtes-du-Rhône är definitivt inte samma vin i Danmark och Sverige - vilket som är bäst är en annan fråga.

Av de stora kedjor som finns är utbudet på Superbrugsen (motsvarande svenska COOP) det bästa. Det är mycket BiB där också, men det finns alltid lite bättre viner och ibland kan man hitta oväntade dyrgripar. T.ex var det inte mer än någon månad sedan det stod både Lafite och Mouton Rothschild 2001 på hyllan, till i sammanhanget, realistiska priser (1500 DKK tror jag det var). Kvällens vin är ett reavin som jag köpte på Superbrugsen för drygt ett år sen för 99 DKK per flaska, vilket motsvarar c:a 125 SEK med den kurs som gällde då.

Chateauneuf-du-Pape "Les Closiers" 2004 från Ogier Cave des Papes. Jag antar att deras mest kända vin är Clos de l'Oratoire des Papes, som iofs inte har imponerat så värst de få gånger vi har smakat. Det går inte att hitta någon information om "Les Closiers" på deras hemsida - men etiketten berättar att vinet består av Grenache, Syrah, Mourvèdre och Cinsault. Hemsidan är för övrigt väldigt "vinfransk" - dvs ett överdåd av effekter och brist på överblick. Man börjar undra om inte alla franska vinsidor görs av samma webbyrå?

Senast vi provade fick det väl godkänt, även om seismologerna inte kunde notera några större skälvningar i Malmöregionen. Nu ett år senare har vinet fläskat till sej ordentligt och osar verkligen ur karaffen. Ibland handlar vinlagring bara om en sak - att fånga vinet i dess absolut bästa ögonblick. Det finns egentligen inga stora förutsättningar, men ikväll är det absolut ett bra vin. Det finns en kryddighet och rödfruktighet som inte alls är olik Bosquet des Papes Chantemerle. Smaken är helt perfekt balanserad mellan jordgubbsfrukt, örter i havssalt och sura körsbär. Syror och tanniner får också väl godkänt. När temperaturen stiger på vinet försvinner en stadgande hand i mellanpartiet - men det avhjälps snabbt med en snabb kylning till c:a 16 grader.

Jag är faktiskt riktigt förtjust, och det är kul när ett så pass billigt vin kan överraska. Det är t.o.m läge att slänga in denna som en joker nästa gång jag skall lura Doktorn med en blind Chateauneuf 2004 provning, Detta kan mycket väl komma före en hel del namnkunniga konkurrenter. Wine Spectator hittade 90 poäng i denna cuvéen, och för en gångs skull håller jag med.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som ett bra köp för 125 kr.Så pass billiga och bra Ch 9 de Pape är svåra att hitta i Sverige och jag håller med dig det är inte alltid lätt att göra klipp i Danmark. Kronkursen har ju inte underlättat letandet men efter din genomgång av 2008 Brx primörerna så finns det visst hopp.

MMM sa...

Jag tror Superbrugsen har någpt avtal med Ogier "Cave des Papes" - för de har nästan alltid något av deras viner till nedsatt pris. Deras Crozes-Hermitage går loss på runt 50 DKK, och är helt OK (druvtypisk och ren). Les Closiers kommer med jämna mellanrum, nu tror jag det är 2006:an som säljs. För övrigt har de ofta rea på Chateau Belgrave, senast bara för någon vecka sen. Fast det är fortfarande 2004:an som säljs (runt 130 DKK).

Men visst - det är inte lätt att göra stora fynd längre. Fast vill man ha något udda och unikt och struntar i att det kostar en femtiolapp för mycket kan man hitta vad man vill. Fast då är det inte Superbrugsen som gäller.

Anonym sa...

Tack för tipset om Superbrugsen men vilken och var?. Jag som bor en dryg halvtimme från Helsingör med båt har inte varit där på ett bra tag. Jag får ta och skärpa mig men det har inte kännts speciellt angeläget att åka till Danmark.Din beskrivning av primörerna 2008 och Belgrave 2004 (som lär vara bättre än 2005) får mitt intresse för Danmark långsamt öka. Tyvärr har en en hel del bra vinaffärer både i Helsingör och i Köpenhamn stängt eller totalt ändrat inriktning, tex Kjaer&S i Köpenhamn. Den affären lyckades Systembolaget kvadda bra.

MMM sa...

Jag arbetar i Danmark, så jag passerar Superbrugsen vid Tårnby Torv varje dag. Finns det där finns det i alla Superbrugsen - för den affären är pytteliten (och ligger i Köpenhamns socialt mest tyngda förort). Jag brukar kolla in deras hemsida för "ugens tilbud" först. Denna veckan var det väl iofs inget upphetsande.

Ja, K&S är det knappt någon idé att besöka längre. Men nu har V&S sålt affären till, vad jag förstår, de anställda. Räkna med en snar uppryckning! Kolla gärna in vinbanken (www.vinbanken.dk), som ligger vid Kultorvet. En del gamla Bordeauxer är riktigt bra prissatta just nu.

Anonym sa...

Tackar för info.