lördag 4 april 2009

Sancerre "Les Baronnes" 2007

Solen steker på altanen och årets första utemåltid är ett faktum! Vi bestämmer oss för en sallad med stekt chevre och pinjenötter - vilket påkallar Sauvignon Blanc från Loire. Källaren erbjuder inget stöd i denna stund, så jag lommar iväg till SB.

Målet är den nya Menetou-Salon som släpptes den 1:e - men den hyllan är tyvärr renrakad efter Sydsvenskans drömrecension. Les Belles Dames är helt utesluten, och då återstår endast denna flaska Sancerre "Les Baronnes" 2007 om man vill hålla sej till traditionen.


Det doftar väldigt lovande! Mineraler, krossade flintstenar, en hel del citrus och något som jag får till nätmelon. Smaken lever kanske inte riktigt upp till doften, men får ändå fullt godkänt. Det smakar precis som väntat - krusbärsläsk med ett lite eldigt mittparti och en lätt bitter avslutning. Nu dricker vi Sancerre så sällan att jag har svårt att placera in detta vinet i något poängsystem. Det är väldigt gott och läskande - men jag har lite problem med att ett vin som detta skall kosta 149 kr. Det måste vara synnerligen god avkastning för ett vin som skördas med maskin och processas i rostfritt stål.

Sen vet jag inte heller om kombinationen Sancerre och chêvre är så klockren heller. Det funkar i alla fall men summan av de två är just två - inte tre. Släng in en plateau de fruits de mer så spelar nog detta vinet på hemmaplan. Gärna på någon fransk uteservering med utsikt över Mont-St-Michel.

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Den nysläppta Menetou-Salon var inte värd någon drömrecension (det var däremot Chavets dito som släpptes i maj förra året). Du missade inget särskilt!

Anonym sa...

(A): ..och inte blev Chavets sämre när den reades under hösten till 79 kronor...

MMM sa...

Sydsvenskans vinexpert har ofta helt egna åsikter om vad som är bra - vilket kan vara uppfriskande (även om det inte träffar rätt). Halva Malmö sitter i alla fall och sippar på 99 kr Sauvignon Blanc nu...

Ser att Chavet finns i BS nu - men nu kostar det 159 kr. Kan kanske vara motiverat ändå?

Finare Vinare sa...

Låter som en femtiolapp för dyrt (precis Lagenas plockavgift) Glöm Loire för stunden, lägg till en tia och beställ Soalheiro Alvarinho eller Quinta de Saes Reserva Branco. Klockrena viner (smaknoteringar från portugalprovningen finner du hos oss och Mise en Bouteille).

Rhônarna-Micke sa...

Även vi har provsmakat Mellot´s Menetou-Salon. Vi tycker den är riktigt trevlig men håller med om att den inte är i klass med Chavets 07:a från förra året.
Den kommer dock avnjutas som balkongvin vid fler sommarkvällar framöver.

MMM sa...

Tackar för tipsen! Jag är fortfarande oskuld på Alvarinho - men det kan vara dags att ändra på det.