lördag 20 juni 2009

Doktor Lurifax

In med badbollar, plasttraktorer, blöjpåsar och en låda Graillot i bilen och iväg till Österlen. En resa till Doktorns stuga innebär alltid att bli bortskämd med mat och vin av högsta kvalitet. Så också denna gång - även om han har en diabolisk plan i bakfickan....

Till förrätten kommer ett lätt gröngult vin i stora vitvinskupor. Tydlig skifferton i doften som är ännu starkare i smaken. Heltorr citrus och honung. Finns det ek i också? Hjärnan luras av det stora glaset - som normalt sett brukar innehålla ekade Bourgogner. Allt i vinet (utom glaset det serveras i) pekar på Riesling. Här borde jag dragit öronen åt mej, varför Riesling i Bourgogneglas? Nya glas, denna gång Riedels rieslingglas, med ett nytt vin smygs in någonstans mitt i förrätten. Bedömningen av mej är att det nya vinet är betydligt mer intensivt och mer typiskt för Riesling. Ett större vin - om än inte helt olikt glas 1. Jag antar ni redan anar att det var samma vin i båda glasen. Riedel själv hade inte kunna regissera en mer lyckad demonstration av vinglasets betydelse för upplevelsen.


Vinet är en Paul Blanck Riesling Sommerberg Grand Cru 2000. Absolut heltorrt, perfekt matvin med fina mognadstoner av våt skiffer. Det går alltså att göra Grand Cru Riesling utan att hamna bland dessertvinerna (89 p).

Men lurendrejeriet och manipulationen av publiken är inte slut här. Jag har stört Doktorns ordningssinne genom att påstå att: 1. Puligny-Montrachet är mycket pengar för lite skrik 2. Vit Bourgogne blir inte nödvändigtvis bättre av att lagras.
Två nya (Bourgogne) glas:

Glas 1: Doft av päron och omogen persika. Svag ekton, måttligt malolaktiskt. Extremt hög syra i smaken - det riktigt fräser till i munnen. Ganska slankt och direkt matkrävande. Smaken är för ihålig och kort för några större överbetyg (83 p). Facit Génot-Boulanger Puligny Montrachet Les Nosroyes 2007

Glas 2: Wow, vilken skillnad! Känns smörigare redan i doften. Mycket större och mer komplex i både doft och smak. Grapefrukt, rostat bröd, lemon curd. Lång mineraldriven eftersmak (90 p) Facit Génot-Boulanger Puligny Montrachet Les Nosroyes 2002.


Man får väl ge sej. Det är gott med Puligny-Montrachet - och den blir betydligt bättre med lagring. Fast skillnaden var så stor att man nästan tvekar på om 2007:an någonsin kommer att uppnå samma förfining som 2002:an. Vi får se.

Inga kommentarer: