måndag 22 juni 2009

La Courtade 2003

Ibland måste livet som vinbonde vara jäkligt otacksamt. Man hittar lite matjord under slyn och odlar upp en obskyr druva på en liten vindpinad ö i medelhavet - handplockar de små druvorna och lägger ner all kärlek i världen. Sen transporteras flaskan till det kalla Norden och öppnas av en blekfet skåning som fattar absolut ingenting.

La Courtade 2003 kommer från den lilla ön Porquerolles utanför Provences kust, och består till 100% av vitvinsdruvan Rolle. Jag måste erkänna att jag aldrig tidigare hört talas om druvan, men den odlas mer flitigt i Italien under det mer kända namnet Vermentino.


Vinet är klargult i färgen och har en dov anonym doft. Smaken har en ganska låg syra, men stramas istället upp av en tanninaktig beska. Trots åldern är vinet helt icke-oxiderat, och ganska fräscht i uppsynen. Smaken, som är ungefär fem sekunder lång, domineras av en honungston. Inte helt lätt att förstå för en Rieslingtränad tunga således.

Detta är helt säkert ett kompromisslöst vin som skall njutas till lokala läckerheter på en lämplig krog med rutiga dukar. Det ringer inga kyrkklockor till varm chevresallad i alla fall. La Revue du Vin de France hittade 9 poäng av 10 möjliga, så jag bör nog avstå poängbedömning. Det hamnar på erfarenhetskontot istället.

Helt ovidkommande - men om ni söker billigt semesterboende kan det vara läge att kolla in denna Blocketannonsen.

2 kommentarer:

Kayaker sa...

Haha! Jag upptäckte precis samma annons för ett tag sedan.
9p av 10? RVF använder ju en 20-gradig poängskala sedan åtminstone några år tillbaka. Var det ett flera år gammalt betyg?

MMM sa...

Jag skrattade gott när jag såg den...

Det var ett betyg från 2004-2005, och på den tiden hade de en 10 gradig skala. Möjligtvis att vinet skulle druckits upp för ett par år sen.