onsdag 10 juni 2009

Vinbanken

Med en dansk skatteåterbäring på kontot och stor nyfikenhet begav jag mej idag till Kultorvet i Köpenhamn, destination Vinbanken.

Anledningen till namnet är delvis att vinerna ligger i ett gammalt bankvalv som tidigare tillhörde fastigheten bredvid själva vinaffären, Vinoble - kanske mer känd som Höjbro Vin. Idén med Vinbanken är helt identisk med den gamla Skatkammeren som fanns på K&S. Det är också samme man, Philip Dyna, som driver den. Vinbanken är en affär för kommissionsförsäljning av vin. Säljaren får hela beloppet att handla för i affären, eller totalbeloppet minus 31% som kontant utbetalning. Alla priser är fasta och vinerna värderas av Philip innan de läggs ut till försäljning.

Så, det var alla teknikaliteter! Det är en ganska snirklig väg ner i bankvalvet och väl nere i källaren får man lägga ifrån sej alla väskor och jackor innan man träder in i det heligaste. Sen är det bara att gå runt och vrida på alla klenoder. Efter en stund dyker Philip upp med ett rödvin i en ordentlig kupa. Om jag vill prova ett glas? Just det, vi är ju inte i Sverige. Det doftar onekligen Chateauneuf om vinet, ganska ungt. Inte riktigt min stil får jag erkänna då vinet mest påminner om de där Alladinbitarna som bara mormor vill äta upp. Sött, starkt och noll elegans. Men gratis! Vinet är en Vieux Telegraphe La Crau 2005. 95+ parkerpoäng - ja jisses.... Så slapp man köpa det vinet i alla fall (kostar 295 DKK nere i källaren).

Tiden bara flyger iväg - och till sist måste jag åka hem. Det ligger några riktiga tolvtaggare i korgen när jag checkar ut. Vad sägs om Jean-Louis Chave Hermitage 2000, 2 x Gruaud Larose 1983, Chateau d'Ampuis 1998. Några Giusto di Notri 2004 från Frederiksberg får också följa med hem på tåget. Alla flaskor ser ut som de lämnade buteljeringen igår. Gruaud Laroseflaskorna är en liten chansning, men Philip hade själv druckit halva lådan till stor belåtenhet. Skall vara en av de allra bästa 1983:orna - vi får se!

Några detaljer: Philip ligger inte i fas med hemsidan - det finns mer vin än vad som listas. Maila till Philip om ni har långt att åka. Priserna varierar från otroligt billigt (Pegau Reservée 1999 för 199 DKK?) till rejält tilltaget.

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Hehehe... vilken iskall sågning av VT 2005!

Det låter som ett besök i bankvalvet måste hinnas med i sommar.

Mr J sa...

Tack för tipset. Man får hoppas att den svenska pesetan rycker upp sig något innan trippen till Danmark.

MMM sa...

Hej båda!

Det var i alla fall en blind sågning, för jag hade ingen aning vad det var i glaset förrän efter en lång stund. Gott att sätta området blint... ser ju bra ut i alla fall.

Det roligaste med vinbanken är att handla lite äldre viner - men det är rysligt svårt att veta om priset är helt rätt. Ibland får man bara blunda för det - allt man köper kan inte vara fynd. Nu får jag lön i danska kronor - och jag försöker undvika att översätta till svenska. Det gör bara ont.

Det står en flaska La Mission Haut Brion 1964 i perfekt skick där nere... Vinet är tätt som blod mot ljuset. 1995 DKK - dags att sätta en V75:a snart