lördag 1 augusti 2009

Argiano vs. Castelgiocondo 2001

Rödvin är knappast det man skall ägna sej åt i Edinburgh - och det gjorde vi inte heller. Den lätt avsomnade whiskytarmen fick ett abrupt uppvaknande, och en ny favoritwhisky uppdagades. Glenfarclas var en ny upplevelse som träffade mitt i prick. Det var också trevligt att se att de svenska pengarna faktiskt räcker ganska långt i Skottland. En rejäl tallrik Haggis och en pint Ale kostade aldrig över 10 pund. Nyss hemkomna blir vi direkt hembjudna till Doktorn till två hemliga vinglas och en strålande middag,

Glas 1: Rostade ekfat, allmänt Bordeauxaktig uppsyn. Men det stämmer ändå inte riktigt. Frukten drar mer åt sydfrankrike med körsbär och t.o.m en aning garrigue. Lång svalkande eftersmak med finfin balans. Detta är väldigt bra, men jag vet inte vad det är (90 p ). Hade jag bara läst innantill borde jag fattat att detta är Brunello. Facit: Argiano Brunello di Montalcino 2001.

Glas 2: Fantastisk doft med salmiak, någon form av örtkrydda och en bråddjup ren fruktighet. Här uppfattar jag bara en aning av ekfat. Smaken är direkt bråkig, lite alkoholhet och dåligt integrerad fruktsötma. Avslutningen är tanninhaltig och vinet känns ungt men ändå lovande (88 p). Här är jag och snurrar i Languedoc - men vinet är också en Brunello. Facit: Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2001.

Mycket intressant. De senaste upplevelserna av Castelgiocondo har varit ett lätt uttorkat vin med en enorm ekdominans - detta är som att vända 180 grader. Ekfaten märks knappt i den överväldigande koncentrationen. Men är detta verkligen en Brunello? Redan när vinet släpptes sparkade Gambrero Rosso akterut - vinet var ju inte alls likt en Brunello di Montalcino (ett ynka glas får nog anses som en sågning). Var detta ett varsel inför den kommande skandalen i Brunello, där Castelgiocondo var ett av de tre huvudmisstänkta vinerna? Vad som egentligen är sant har väl aldrig kommit fram - men hade någon sagt att detta vinet innehåller 20% Cabernet Sauvignon hade jag inte protesterat. Trots allt är detta ett vin som har potential att bli något extra, men det gäller att glömma bort det bortanför 10-årsdagen (alltså som vilken Bordeaux som helst).

13 kommentarer:

Mr J sa...

Kul läsning! Jag utsatte två vänner för en blindprovning med Argianos brunello från -01 som vann enkelt över Castello di Fonterutoli -01. Har du funderat på att prova -04:an?

MMM sa...

Absolut! Detta var min första Argiano, och det var ett "vackert" vin. Perfekt balans och skön själ. Och inte så förtvivlat dyrt heller.

Café Rotsunda sa...

Jag har i de allra flesta omfattande provningar av Brunello jag gjort (där de flesta egendomar har varit representerade) hållt Argiano som ett av "de bättre". Jag gillar verkligen den moderna men eleganta stilen.

E sa...

Intressant provning! Har några Brunelli från 2001 som jag börjat fingra lite på men det låter som att det är läge för att plombera ytterligare några år då..
/Erik

MMM sa...

Hej Michel> Intressant! Jag hade nästan börjat tvivla på Brunello överhuvudtaget - men detta vinet är en pärla för vilken källare som helst. Nu gäller det bara att hitta 2004:an, det verkar inte vara något för SB.

Erik> Svårt att uttala sej generellt. Castelgiocondo måste definitivt vila - men jag gillar oftast Brunello som inte har mognat för långt. De där tre åren på ekfat kan bli rätt jobbiga när vinet tappar i frukt. Jag hade nog öppnat en flaska nu (om du har flera av varje).

Mr J sa...

-04:an var inne i beställningssortimentet i våras. Finare vinare provade ett korkat exemplar. Fanns tidigare i alla fall hos Philipson Wine i Kokkedal, men då till helt andra priser än på bolaget om man så säger.

MMM sa...

Kollade precis på Philipsons hemsida, och man kan köpa 2004:an för 200 DKK (runt 280 SEK idag). Fast det priset gäller bara om man köper 12 st, annars är styckpriset 300 DKK. Ofog! Vet du vad den kostade på SB?

Mr J sa...

Shit, då har dom sänkt drastiskt. Har för mig att dom tog runt 300-400 danska per flaska vid köp av 12. Hurra för marknadsekonomi! På bolaget har jag för mig att dom skulle kosta 299 per flaska. Tänk om man bodde nära Danmark.

Dansk i 08 sa...

Hej, ang Philipson så är hans prissätning ganske variabel, specielt Argiano (och Ratti) kan variere i pris ganske mycket.

Kollade min "historik" hos Philipson och i mars 2002 har jag köpt 12 stk 1997 til 199 dkk/fl, i april 2005 har jag köpt 12 stk 2000til 129 dkk/fl och i mars 2006 24 stk 2001 til 139dkk/fl

Så det er altså om at slå til på rette tid i Kokkedal

Har tyvärr blot 1 stk 1997, 3 stk 2000 och 5 stk 2001 kvar, men om ni är i 08-trakterna kan vi altid fixa en test.

MMM sa...

Det gäller att vara på hugget i Danmark - priserna ändras hela tiden (som för vilken annan vara som helst). Just nu finns det en hel del nedsatta viner på Theis Vine - en del intressant.

Billigare än 199 DKK för Argiano 2004 lär det väl knappast bli - men jag är inte så sugen på att köpa en hel låda.

eric sa...

Ang Argianos brunello 2004 är det numera privatimport via SB som gäller. Lådor om 6 flaskor, 299kr flaskan. Importören (amka) hjälper nog till, de hjälpte mig i alla fall. Har precis fått en låda levererad...gött.

Anonym sa...

Vet att har haft lite synpunkter på årgångar i BS speciellt på Castello Banfi så jag var tvungen att beställa en flaska och kolla vilken årgång det var nu. Det stod att det skulle vara -01 men det kom -04 så nu har jag gjort en som vi ska göra när vi får hem fel årgång i BS.
Göra en incident och ja det blir ett par i veckan om årgångar..
men nu är det rätt iaf på hemsidan.
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=85684&Butik=0&SokStrangar=R%u00d6DA+VINER%3aItalien+-+Toscana+-+Brunello+di+Montalcino%3aAlla+storlekar%3a%3a%3a%3a%3a%3a

/Dex

MMM sa...

Eric> Jag är helt novis på privatimport (ja förutom det man kör hem själv då) - men det lät ju som ett bra alternativ. Jag skall ha 2004:an om det "så är det sista jag gör".

Anonym> Kul att det kom en bra årgång denna gången - det har varit 2002 i flera år. Men hur slapp får man vara som importör? De har inte så värst många viner att hålla reda på. Jag har gnällt till kundtjänst ett par gånger, men du måste haft bättre kraftord på lager.