lördag 15 augusti 2009

J.L. Chave S:t Joseph 2003

Jean-Louis Chave är en man i ropet efter släppet av hans "negociant" Hermitager på SB. Det har varit ganska blandade recensioner av dessa viner, och jag har inte själv testat något av dem. Visst blir man lite konfunderad av att vinet från t.ex 2001 (toppårgång i Hermitage) säljs såpass billigt, men osvuret är bäst som sagt. Kvällens vin är dock ett vin från egna marker - inte att förväxla med S:t Joseph Offerus - som är negociantvinet från S:t Joseph. Jean-Louis egna viner råder det ingen tvekan om - det är det bästa som går att uppbringa i norra Rhône.

Jag kan inte hitta någon som helst information om hur detta vinet har kommit till, det enda jag kan förmedla är att alkoholhalten är 12.5% (det var inte högt för en 2003:a!). Nu ligger det en sak i vardera vågskålen här. Min aversion mot 2003 i Rhône skall vägas mot min beundran för Chave. Som tur är visar vinet vilken otrolig vinmakare han är, den där Jean-Louis.


Jag har fått några rättmätiga kommentarer om att jag sågar viner i parti och minut. Sanningen är att jag har köpt mer vin än vad jag har druckit de senaste åren. Det mesta är köpt lite på chans, ofta från danska auktioner. Det blir kanske lite dyrt att hälla ut viner i vasken, men förhoppningsvis får jag snart bättre koll och kan undvika de uppenbara missarna. J.L. Chave är aldrig en chansning, och det bekräftas redan i doften. Urtypisk Rhône-syrah, med en typisk Chave-tvist. Jag vet inte exakt vad det är , men det finns något superfräscht i doften som bara Chave har. Det närmaste jag kan tänka på är limefrukt, här blandat med rå köttsaft, hö, mineral och vulk. Helt enastående doft. Smaken är på gränsen till tom i starten, men fylls ut efter en timme till ett fullpackat vin. Den gode Chave har tämjt solstrålarna på ett makalöst vis i denna svåra årgång. Detta är ett vin som man inte dricker så många gånger om året.

Alltså - på med Mozart på stereon och dimma belysningen. Balans. Renhet. Och mint! Det finns helt klart en mintig ton i eftersmaken, och det stör mej inte alls. Kanske de bästa investerade 180 DKK någonsin (93 p).

P.S. Enligt etiketten är hans valspråk: Vivere est bibere. Chave har nog inte koll på den svenska BiB-kulturen.... Fast visst skall det väl uttydas: att leva är att dricka. D.S.

P.P.S. Jag är tydligen inte helt ensam om Guigalkritik - RVF vinguide har i år tagit bort en stjärna från Chateau d'Ampuis. Nu är slottet inte i samma liga som Chapoutier och Chave längre. I alla fall i den publikationen. D.D.S.

3 kommentarer:

esping sa...

Detta låter mycket spännande och som ett vin helt i min smak. Var i Danmark hittade du det ?

MMM sa...

Köpt på auktion, så jag har ingen koll på var vad man kan köpa den. Tror att den är ganska sällsynt på marknaden.

Anonym sa...

Jodå Chave är pålitlig. Detta vin har jag heller inte hört talas om.
Låter som ett riktigt klipp. Chaves "orginal viner" är ju inte precis billiga. Jag har själv druckit hans så kallade selections viner under sommaren och dom är ju inte dåliga men orginalen är klart bättre men till vilka priser, Hua./Höganäs