tisdag 25 augusti 2009

Lite enklare viner på listan

En sak som man ofta missar när man försöker sätta poäng på viner är hur goda de är. Det kan låta underligt, men ibland är en frisk och ursprungstypisk 82-poängare bra mycket roligare att dricka än en underpresterande dyring på 87 poäng. Så leds inte bort av de de låga poängen - alla viner nedan var en fröjd att dricka på sitt sätt.


Först ut är en flaska Casal di Serra 2008 från Umani Ronchi. Druva: Verdicchio. Område: Verdicchio (finns det fler områden där druvan har samma namn som platsen?). Blommigt, äppligt, lite svagt oljigt. Får lite Viogniervibbar med högre syra. Rent och gott, även om frugan inte är lika positiv som jag (82 p).

Bourgogne Jurassique 2008 från J.M. Brocard är ännu friskare än italienaren. Mycket gröna äpplen och en viss mineralkänsla. Fin lång eftersmak med lite peppriga inslag. Högre intensitet än Ronchi men också lite anonymt. Väl godkänt i sin klass (84 p).

Över till de röda: Valpolicella Classico 2007 från Zenato - helt okänd för mej. Kryddiga körsbär, lyfter två snäpp till örtbräserad fläskkarré och visar fin komplexitet och balans. Just det, man får ju inte glömma att dricka Valpolicella emellanåt också. Bra jobbat. (85 p).

Det tisslas och tasslas i busskurer och bankomatköer. Den nya årgången av Delas Crozes-Hermitage Les Launes skall vara något extra. Årgång 2007 skall egentligen inte vara något att hänga i julgranen i norra Rhône - men nu har både Graillot och Delas visat att det är det visst. Det är ovanligt tätt för att vara Les Launes. Mycket Syrah-parfymerad doft med allt vad det innebär av lingon och blåbär, gummidäck och båttjära. Det svajar till lite i mitten av smaken och tar sedan fatt i en balanserad eftersmak med precis lagom hög syra.

Jag tycker att Les Launes är lite i lättaste laget att servera till mat, och att man med fördel kan sänka en flaska med lätt tilltugg. Se bara upp att ni inte är törstiga - för denna flaskan kan man sänka på 20 minuter om man tappar koncentrationen. Ett säkert kort återigen! (87 p).

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej MMM

Om du gillar Bourgogne Jurassique kan jag rekommendera Bourgogne Kimmeridgien (nr 5521), ett vin som jag tycker slår Jurassique med hästlängder! (eller i varjefall en noslängd).
Mvh Richard

MMM sa...

Hej Richard,

Tackar för tipset! Både Jurassique och Casal di Serra var typiska impulsköp på det lokla bolaget. Kimmeridgien verkar vara lite mer sällsynt av någon anledning (det har väl med noslängden att göra).

Anonym sa...

Hej MMM,
Kanske har du rätt, men eftersom jag vet att du ofta skjuter från höften i dina inlägg så måste jag ställa frågan?

Var har du hittat informationen om att det finns ett område i Marche som heter Verdicchio?

Umani Ronchis viner kommer från området strax utanför byn Jesi. Vinet är väl klassat som ett Verdicchio dei Castelli di Jesi.

Ett annat område som gör väl så bra viner är Mattelica.

Finns det verkligen ett område som heter Verdicchio?

MMM sa...

Hej anonym,

Från höften kan nog vara sant, och jag har inte mer koll på detta än att jag tog informationen från SBs hemsida. Enligt dem kommer vinet från distriktet Verdicchio dei Castello di Jesi. Det tolkade jag som en avgränsad geografisk plats som Bordeaux eller Gigondas . Skall slå i min vinbibel efter jobbet och kolla lite mer.

Red Scream sa...

"Det tisslas och tasslas i busskurer och bankmatköer." Underbart formulerat! :-)

I kategorin "lite enklare viner" vill jag gärna - i så fall - slå ett slag för Les Fumées Blanc (heter det väl? Det vita fume blancvinet från Lurton?). Eller Stonleighs savvie, som många (inte bara Kronstam utan även riktiga människor) har identifierat som ett av det tidiga 2000-talets godaste vin...

Michael K. sa...

En sen kommentar till ovanstående diskussion:

Verdicchio dei Castelli di Jesi är inte namnet på ett geografiskt område, utan namnet på en appellation. Reglerna för en appellation fastställer ju inte bara från vilket område ett vin måste komma, utan bl.a. även vilka druvor vinet får göras av och det är precis just detta som namnet uttrycker: vin gjort av druvan Verdicchio från den geografiska regionen Castelli di Jesi. Jämför med t.ex. Barbera d'Alba och Barbera d'Asti.

Systemets etikett "distrikt" är alltså lite flummig, då den i vissa fall kan syfta på ett verkligt geografiskt område (t.ex. om det står Wachau, som inte omfattas av någon appellation), medan det som här syftar på en appellation.

MMM sa...

Michael K> Glasklart beskrivet. Tack för förtydligandet!

Anonym sa...

Hej igen,
Om man nu skall förtydliga ytterligare så är Verdicchio dei Castelli di Jesi namnet på ett mycket väl avgränsat geografiskt område runt staden Jesi. För den nämnda "appellationen" får man naturligtvis bara använda druvan Verdicchio.

På samma sätt finns ett annat (i mitt tycke minst lika bra)område runt Matelica (lite längre västerut upp mot sluttningarna) där man producerar Verdicchio di Matelica.

Precis som Mikael K skriver så finns det en uppsjö av liknande "appellationer" som benämns "druvan X från området Y".

T ex Montepulciano d'Abbruzo
Dolcetto di Alba
Nebbiolo di Langhe
Vermentino di Gallura
etc etc