fredag 7 augusti 2009

Poliziano Asinone 2003

Skattkammaren har återuppstått! Vin & Sprit gjorde allt vad de kunde för att förvandla Kjaer Sommerfeldt till en BiB-marknad - men nu är ordningen återställd. Vad jag kunde förstå har V&S helt lämnat skutan, och överlåtit affären till de anställda. Det första som hände var att återställa den stora publikmagneten - Skattkammaren.

Där hittar vi också kvällens första vin. Vad sägs om en Bordeaux Cru Classé 1990 för 100 spänn? Jag som trodde att jag kunde rabbla 1855-års klassificering i sömnen blir konfunderad. Chateau Pouget??? Vad i h-e är det, och varför kostar det som en halv box Foot of Africa. Slottet blir inte sågat av Parker, det blir fullständigt krossat. Men det vet jag inte när det hamnar i varukorgen. Och mycket riktigt - vinet är snudd på odrickbart. Jag är fortfarande inte klar över om vinet var korkskadat eller bara extremt nersmutsat. Ibland är skillnaden hårfin med de gamla smuts-Bordeauxerna. Det är en hel del möglig wellpapp, men också färsk svinurin. Det blir en aning friskare under kvällen och vinet är väldigt tätt. Andra kan ha bättre tur (55 p). Slottet (som saknar slott) är fjärde cru i Margaux, och tillverkar endast 3000 lådor per år. Detta är troligen det lägst ansedda cru classé slottet, och det är aldrig med i primörlistor.


Nåväl, det var en chansning. Nästa vin är inget risktagande - Poliziano Asinone är en klippa i vinvärlden även i krångliga årgångar som 2003. Vino Nobile di Montepulciano - kan det låta vackrare? Doften slår fullständigt knock-out på mej - helt mitt i prick. Det finns en tydlig vegetabilisk touch - närmast är rå broccoli. Men det är bara en del i en symfoni av citrusskal, ekchoklad, bråddjup körsbärsfrukt. Jag kan inte annat än brista ut i ett tjut. Smaken har armarna hårt bundna bakom ryggen. Tajt, tanninhaltigt och syrahaltigt. Inte ett spår av brända stickiga tanniner. Doften är hela upplevelsen just nu, och jag bannar mej själv för att ha öppnat denna nu (min enda flaska). Detta är enormt bra vin i vilket fall som helst (92 p).

4 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Hej MMM, Pouget har jag aldrig provat. Tror inte heller jag sett en flaska och enligt dig så verkar jag inte gått miste om mycket. 55 i en stor årgång är ju ruskigt :-)

Asinone är dock spännande! Inhandlade en magnum 2001 när den fanns och även om den säkert vinner på lite mer horisontellt läge är jag duktigt sugen på att prova! Inte minst efter din TN av nolltrean..

MVH

Niklas

MMM sa...

Jag har aldrig ens hört talas om Puuget, kan tänka mej att inte så många flaskor lämnar Frankrike. Parker är iofs ganska positiv till 2008:an, så kanske slottet är på rätt väg.

Grattis till en fin magnum i källaren! Jag hade nog gett den ett par år till på rygg, men den kommer att ge stor njutning när som helst. Bara doften är helt makalös - jag fick lite Bourgogne Grand Cru vibbar (kanske av det där vegetabiliska).

Micke sa...

Hej,

Pouget har samma ägare som Boyd-Cantenac. Eller åtminståne hade- då jag o frun var i Bdx 1993. Egendomarna ligger bredvid varandra o ägaren var rätt gammal redan då. Rätt generös var han för han korkade upp 6fl (3 från vardera egendom (82,83,85,86,88,89) och när vi provat vinerna (ägaren,min fru,och jag) fick vi ta med flaskorna hem - gratis! Vinerna tillhör ju inte de mest framstående i Margaux men de vi provade var hyfsat bra (85-90P) med ett par (B-C 82 o Pouget 86 upp emot 92P). Jag känner dock ej igen etiketten, den vi drack såg ut så här http://www.chateau-pouget.com/index.php?page=

/Mikael

MMM sa...

Mikael> Det var nog så trots allt att min flaska var skadad på något sätt. Fast jag vet inte hur - då en korkskada bara brukar bli värre med tiden. En frisk flaska 1990 fick ju trots allt 82 poäng av RP.