fredag 28 augusti 2009

Neudorf Chardonnay Moutere 2006

Änglasång. Kvällens mat och vinmatchning är en av de bästa jag har (slumpvis) har kunnat åstadkomma.

Mat: Skinkfärsbiffar med den heliga treenigheten vitlök - citronskal - muskot blandat med hackade rostade pinjenötter. Tonvis av den extralagrade Reggianon på toppen. Vin: Neudorf Chardonnay Moutere 2006. Vinet får en kunglig behandling med luftning i karaff och varsam nedkylning till 12 grader C. Hej på dej Domaine Leflaive - så här går det när kopian slår originalet. Jag vill utropa perfektion, innan jag kommer ihåg att jag trots allt inte har provat Montrachet från varken Leflaive, Leroy eller DRC.

Vinet har utan tvekan en väldigt europeisk framtoning. En högklassig ek som inte går över i popcorn eller smörslunga. Knivskarp ren citrus och mineralskärpa som utmynnar i ett da capo al fine med sprittande salta havsvågor. Fullständig harmoni, svårplockade smaker. Jag står som en play-back dirigent och viftar med armarna efter skiftningarna.Nu är frågan: Skall jag ranka detta högre än min hittills högsta Chardonnayupplevelse (Louis Jadot Corton Charlemagne 2005, 96 p). Det är jämnt skägg, men jag saknar anistonen och en liten släng av sleven i eftersmaken. Utan tvekan är Neudorf värd 94 poäng ikväll. Och på rea dessutom, vi folk av Ullaredsblod.

2 kommentarer:

E sa...

Ojoj, låter spännande! Kändes det helt färdigt eller vore det idé at även lägga i källaren?
/Erik

MMM sa...

Hej Erik,

Fantastiskt vin! Jag tror det kan finnas en del "uppsida" i detta vinet för lagring i 2-5 år. Vinet kommer dock med skruvkork, vilket jag tror bromsar utvecklingen. Det finns en hel del flaskor kvar, och jag skall ner och handla tre till samlingen idag :-)