söndag 2 mars 2008

Brown Brothers Shiraz Limited Release 2003

Ekchips och BOB's blandsaft. Mina fördomar och aversioner mot australiska viner i allmänhet - och australiska shiraz i synnerhet - är grundmurade. Mannen i vinbutiken i Danmark lyckades ändå sälja in en flaska av kvällens vin Brown Brothers Shiraz Limited Release 2003, pga av sitt stora vinkunnande och säljmanér (såklart). Priset var ganska lågt, 83 DKK. En hundring helt enkelt.

Min lilla erfarenhet av just Brown Brothers är att de står för en extra ekad och saftig version av Shiraz - i samma division som Lehmanns ekbomber. Detta vinet är lite speciellt då det har lagrats i mer än tre år på flaska hos producenten - därav namnet Limited Release. Före det fick det hela 18 månader på nya amerikanska ekbarriquer (huga!).


Vid dekantering visas att vinet har kastat en ansenlig mängd sediment, lovande! Vinet är extremt tätt i färgen, tror knappt att jag har sett ett vin tidigare där "gardinerna" är rödfärgade - men så är faktiskt fallet idag. Vinet visar starka mognadstoner, med en tegelfärgad kant. Kunde varit en 20 år gammal Pauillac med tanke på kantfärgen.
Näsan i glaset... En närmast löjligt klar ton av eukalyptus kommer direkt - och denna ton fortsätter i munnen. Någon grannbloggare nämnde känslan av Mintchoko - och den känns klockren för detta vinet. Annars är det den vanliga syltkänslan, ackompanjerad av den höga alkoholhalten. Tacka gudarna för eukalyptusen! Den lätt svala känslan i munnen som den medför - är räddningen från drunkning i kvicksand av sylt. Men visst finns det finess i detta vinet - framförallt tanninerna är superbt finstämda.
Till maten (fläskgryta med Balkan-tema) för vinet sitt eget liv - dock utan större krockar. Till päronglassen från Lejonet & Björnen passar vinet ypperligt! Vinet är som en chokladsås till glassen.
Inser att bedöma detta vinet med "franska" termer är som att bedöma salsa med tangoregler. Det slutar bara med låga betyg från Tony Irving. Det är absolut inget matvin i klassisk bemärkelse - men som ett "snackevin" är det ypperligt. Köper dock inte igen.

Inga kommentarer: