lördag 8 mars 2008

Domaine de la Grange des Pères 2003

Historien hur man skapar en vingård av världklass från grunden, är historien om kvällens vin. Vinodlaren och vinmakaren Laurent Vaillé i Languedoc började sin vinkarriär som lärling hos några av de bästa i Frankrike - först några år hos Chave i Hermitage sedan hos Domaine Trevallon i Provence och Coche Dury i Bourgogne. Med sej hem hade Laurent inte bara kunskap utan också sticklingar av de bästa klonerna i världen av Syrah, Cabernet Sauvignon och Mourvèdre.

Detta är skapelsen av Domaine de la Grange des Pères 2003 (SB 97281). Att hitta detta vin på Systembolaget är i sig ganska otroligt eftersom det är i princip omöjligt att få tag på i Europa. Det har fått kultstatus - och majoriteten av de c:a 2ooo lådorna/år går till stjärnbeströdda krogar i Frankrike. T.ex Bettane Desseauve eller La Revue de Vin France's vinguider har inte ens lyckats få tag på flaskor för att recensera vinet (sic! 2003:an får 18.0 poäng av La Revue de Vin France - det är 2004:an som inte har gått att få tag på /10 mars 2008). Priset på plats för vinet anges till 62 Euro - men här i Sverige kostar det bara 349 kr - då SB har satt ned priset! Skynda fynda således.

Vinet är lätt i färgen, lite Hermitageaktigt i sin brillianta rubinnyans. Näsan ger en mängd olika bär, framförallt blåbärstonen från ett högklassigt fransk Syrahvin. Vinet känns sparsamt ekat. Vinet känns en aning rundare än en Hermitage - men i stort så smakar detta som en riktigt bra Jean-Louis Chave. Trots att vinet faktiskt bara innehåller 40% Syrah (+ 40% Mourvèdre, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Grenache). Eftersmaken är så ren så ren... Jag blir vid det här stadiet så till mej i trasorna att jag sätter på en Chet Baker skiva och dimmar belysningen. Det är inget stort vin i objektiva termer (måttlig ek, inga sekundäraromer, knappt medelfylligt). Men i stunden är det så rent och vackert och GOTT!! Balans in i minsta detalj, lite Bourgogneaktigt trots druvskillnaden. Och eftersmaken är i full aktion i åtminstone en halvminut.
Vinet har fått väldigt skilda recensioner, Wine Spectator tycker att vinet är "stewed" och ger endast 79 poäng. Parker däremot är stormförtjust i egendomen (ej testat 2003:an dock) , och vinet snittar hela 92.2 poäng på Cellartracker. Köp om ni har möjlighet - men jag tror inte på någon längre lagring. Vinet är tillräckligt öppet och gott nu och det är okänt om tanniner och syror klarar en längre vistelse i fängelsehålan.
Dag 2: Vinet har fortfarande en underbar blåbärston, men har delvis ändrat karaktär. Lite mer ladugård än i går (där det inte fanns en molekyl av klövdjur), och känslan av ek är kraftigare. Tror mer på lagring idag - inte helt oväntat med tanke på lagringskapaciteten hos läromästarnas viner...
7 kommentarer:

finare & vinare sa...

Point taken! Låter underbart. Vi beställer vinet imorgon bitti...

Till Mr Sucklings försvar ska sägas att det inte var han som sågade vinet. Det var Kim Marcus. Briccotondo blir dock inte mer nittiopoängare för den skull.
79 till Briccotondo och 90 till GdP kanske? ;-)

MMM sa...

Du har helt rätt - jag skall ändra i posten.

Hade en slatt kvar från igår -vinet är fortfarande helt perfekt men nu känns det betydligt mer ekat. Finns nog en bra lagringspotential trots allt, också med tanke på vinmakarens läromästare.

Frankofilen sa...

Kul att höra, jag har handlat men inte provat!

finare & vinare sa...

Kan inte hitta någon nyare Parker note, bara om tidiga nittiotalare. Var läste du den?

MMM sa...

Jag har inte heller hittat någon Parker note av 2003:an, men hans namn verkar vara tätt förknippat med vinets kultstatus. Ser ut som det var han som uppmärksammade vinet först på 90-talet genom att ge vinet den högsta poängen någonsin i Languedoc. Konstigt egentligen att han har slutat recensera vinet? Jag har en känsla av att vinmakaren vill ha så lite som möjligt att göra med vinskribenter - inte helt ovanligt utanför Bordeaux...

MMM sa...

Ändrade en del faktafel - ber om ursäkt för bristande källkritik.

Niklas sa...

Kul att se att folk i Sverige fått upp ögonen för ett av Sydfrankrikes bästa viner. Jag har följt egendomen en längre tid och 2003 är utan tvekan den svagaste årgången hittills. 1999 & 2001 är underbara just nu. Om ni kommer över vit 2003 så köp! Det är inte av denna världen... Som importör av viner från Sydfrankrike kan jag bara sålla mig till beundrarskaran av Grange des Pères...