lördag 29 mars 2008

Léoville Poyferré 2001 vs Prieuré-Lichine 2003

Äntligen fredag igen! Ikväll utspelas en "boxningsmatch" mellan två viner från vänstra stranden i Bordeaux. S:t Julien mot Margaux. Inramningen är en middag med svärmor och mina föräldrar - alla mycket glada i vin och gärna Bordeaux.

I blå ringhörna: Chateau Léoville Poyferré 2001, ett gammalt favoritvin i , för oss, otestad årgång. Egendomen är planterad med c:a 64% Cabernet, 26% Merlot, 8% Petit Verdot och 2% Cabernet Franc. Vinet har laddat upp till denna matchen genom att ligga som incheckat bagage på ett SAS-flyg från Amsterdam - där detta vinet såldes för 39 Euro på Hart's Wijnhandel (http://www.hartswijn.nl/). Det slutade med att jag hade alla kläder som handbagage - och väskan fylld med enbart vin... Egentligen skulle väl detta vinet få vila ut i källaren - men jag är alltför otålig. Är de sex flaskorna jag köpte ett fynd eller inte?I röd ringhörna: Chateau Prieuré-Lichine 2003. Detta vinet inköptes nyligen på Ludvig Björns vinhandel (http://www.lb-vin.dk/) i Köpenhamn för 339 DKK. Detta vinet verkar ganska okänt i Sverige - och ingen runt bordet har heller testat detta Chateau tidigare. Egendomen är planterad med 54% Cabernet, 40% Merlot, 5% Petit Verdot och 1% Cabernet Franc. Historien om detta slottet finns att läsa på http://www.thewinedoctor.com/bordeaux/prieurelichine.shtml. Det är en ganska mustig historia med element som krig, förbudstid i USA, inköp av fallfärdigt slott och den berömda "Paris wine tasting 1976" (där Frankrike fick rejält på tafsen av USA). Allt med den nu bortgångne Alexis Lichine i huvudrollen.Båda vinerna dekanteras c:a 3 timmar före servering - och hälls tillbaka på sina flaskor igen. Ingen av flaskorna innehåller några nämnvärda mängder sediment. De professionella boxningsdomarna hos Wine Spectator håller Margauxvinet som knapp favorit med 92 poäng - jämfört med 90 för St Julien vinet. Den lättklädda damen går förbi med sin skylt och gong-gongen ljuder...

Léoville Poyferré: En stor, klassisk och förnäm doft av Bordeaux! Detta kan ingen människa missta som något annat än en Carbernetdominerad Bordeaux av hög kvalitet - och ingen runt bordet gör det heller. Nyvässad blyertspenna - en antydan till stallighet - en klar ton av vad någon kallar "svartvinbärsnickel". Det är säkert 20 år sen man smakade Nickelgodis - men min hjärna hajar direkt. Smaken är lång och väldigt god - tanninerna är sammetsaktiga men fortfarande kraftiga. Detta vin har en stor framtid till mötes!

Prieuré-Lichine: Här är det svårare för deltagarna att hitta ursprunget. Detta vinet är betydligt lättare i färgen än Poyferrén. Doften ger en ton av gräddkola och lite röda frukter och apelsin. Vinet är rejält slutet från start - men öppnar sakta sej med tiden. Det känns mer alkoholstarkt och varmt än Poyferrén - även om etiketterna säger 13% alkohol för båda. Det är gott men ganska speciellt - och atypiskt för Bordeaux. Vinet känns kraftigt Merlotdominerat - även om druvsammansättningen inte skiljer sej så mycket från Poyferrén.

Faktum är att Leoville Poyferré vinner på teknisk knockout redan i första ronden. En ganska klar bild av gästernas preferenser kommer vid första omserveringen. Alla dricker omedvetet (?) mycket mer av Leoville-vinet!

Det har debatterats en hel del om årgång 2001 i Bordeaux. Hur bra är den egentligen? Vissa hävdar att den är i klass med 2000 - andra tycker det är den svagaste årgången på 2000-talet. En sak är säker - Léovillé Poyferre har i alla fall lyckats väldigt väl! Fem flaskor kvar - inte alls en dum känsla...

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Jag har druckit Leoville-Poyferre 2001 vid två tillfällen (juni 2006 och juni 2007). Min minnesbild stämmer bra med dina intryck, så det är nog inte en "lucky bottle". Vi drack dessutom en L-P 1998 nyligen (se vintresserad.blogspot.com) och även den gav ett liknande, fast mognare intryck. Slutsats - om man gillar den stilen av Bordeaux (vilket jag också gör) så är allt under 500 SEK för en Leoville-Poyferre OK (i min bok). Tyvärr fick jag inte tag på några 2004or på SB, och 2005 lär kosta bortåt 900 SEK och det är i häftigaste laget.

Prieure-Lichine är ett ganska ojämnt vin. Jag har druckit ngn gammal (1985?) som var OK, men inte mer; en 1994 som inte var ngt vidare och en 1995 som var OK. De lär ha höjt kvaliten avsevärt sedan 2000, men 2003 är en lurig årgång i Bordeaux - ömsom vin ömsom ngt helt annat... Hursom - en trevlig post!

MMM sa...

Tack skall du ha! Helt klart att jag också ger många extrapoäng för stilen som finns i St Julienvinerna. Det är ju precis så som Bordeaux skall smaka!