lördag 15 mars 2008

Paul Dolan Cabernet Sauvignon 2005

En varm känsla av att vara helt passé kom redan efter första juryutslaget i Melodifestivalen. Fridas låt var ju helt enkelt bäst och minst falsk av alla - tyckte jag och dottern. 100 spänn vinnare på Svenska Spel fick stå för spänningen och två samtal till Radiohjälpen som stöd för spelet (och för det goda samvetet). Inte sen Jan Teigen var i farten har väl någon kommit så ohjälpligt sist...

Maten fick bli en gammal klassiker i vårt hem - renskavsgryta med vinbärsgelé, enbär och en ohälsosam dos av den fetaste creme fraichen. En ganska söt anrättning som kräver sitt "nya världen" vin. En flaska Paul Dolan Cabernet Sauvignon 2005 plockades upp ur källaren. Vinet är för mej helt obekant och köptes in av "min" vinhandlare i Danmark för c:a 140 DKK. Allt är ett fynd efter stund med denne man!

Paul Dolan lämnade år 2004 Fetzer Wineyards efter 27 år i ledande position, och efterlämnade en svidande kritik över Fetzers bristande ekologiska hänsyn i sin vinproduktion. Han ämnade att starta något helt nytt, i liten skala, som skulle hålla de mest strikta normerna för ett "EKO-vin". Detta vinet är en frukt av hans nystartade verksamhet. Vad jag kan finna odlar Mr Dolan inte något vin själv utan kör en "Negociant-business" med ekologiska odlare som han kontrakterar. Det här med ekologisk odling var på tapeten på vinforum nyligen - och egentligen så kör de flesta kvalitetsodlare helt eller nära ekologisk odling utan att klassa sej själva som miljövänner. Vem kan göra ett världsvin med besprutningmedel och konstgödning? "Vi gör precis som farfar gjorde".



Vinet slås upp i glaset utan dekantering och visar upp en medeltät struktur med klart blåa kanter. Doften känns som att sticka näsan i en burk av svartvinbärsgelé blandat med vaniljglass. Nya världen slår emot en med full kraft än en gång denna helg (nåväl Priorat tillhör Spanien - men ligger närmare USA än Frankrike). Vinet har en kristallklar ren smak av alla karaktäriska av ett CS vin. Ektonen är lite mindre uttalad än igår - och vinet känns svalare i munnen trots sina 14.5%. Vinet håller nog 16-17 grader vid första smutten -men det känns redan som att det är för varmt. In i kylen för en chockkylning...

Detta vin har ingen komplexitet överhuvudtaget - men funkar väl som måltidsdryck till renskaven. 12-15 grader är rätt serveringstemperatur - men det är väl samma för Lambrusco? Vinet är gott och felfritt - men inte värt 140 DKK. Hade de sålt det för 80 SEK hade jag inte tvekat dock.

Om man tänker sej följande scenario är detta vinet för resten av mitt liv: Jag har slavat som surfingproffs hela dagen och kommer hem till min 800m2 villa med pool och betjänt. Solbrännan hettar i ansiktet när jag får in den första margeritan. Vid grillen står George med ett snart färdigtgrillat tjockt revbenspjäll - täckt med det finaste glazen in the state of California. Min fru i vit linneklänning kör in på uppfarten med sin röda Alfa Romeo. "Do we have any wine darling?" "You bet honey!".

Inga kommentarer: