tisdag 23 december 2008

Tua Rita Giusto di Notri 1999

Den senaste tidens "devalvering" av den svenska kronan har gjort vininköpen i Danmark mindre lönsamma - men knappast mindre intressanta. Diversiteten på de flaskor som läggs ut på auktionerna är munvattnande för en svensk. Iofs har priserna också sjunkit markant - bara för en månad sen gav jag 500 DKK för Leoville Poyferré 1996. Idag läggs samma flaskor ut för 400 DKK utan att hitta en köpare. Ganska prisvärt trots att man får ge mer än 3 SEK för 2 DKK. De som gav 3500 kr för Leoville Las Cases 2005 på SB kan också känna långa näsan - bottenpriset för såld flaska hittills på auktionen är 1400 DKK...

Kvällens vin är också ett auktionsinköp, som jag faktiskt får tacka Frankofilen och Parker för. Tua Rita är ganska okänt för den gemene bolagsbesökaren, men jag mindes en gammal recension av Frankofilen när denna flaskan dök upp på Vinforum. Att sen Parker gav det 96 poäng på sin tid triggade köpknappen (kan jag erkänna).

Tua Ritas prestigevin, Redigaffi, innehåller 100% Merlot men detta vinet görs på en blandning av Merlot och Cabernet Sauvignon (35/65). Årgång 1999 fick 15 månader på ekbarriquer - men jag förstår att senare årgångar har fått lite mer ek. Parker anger att det endast görs 800 lådor per år av detta vin, så visst känns det lite speciellt.

Vinet har en mogen ton ur flaskan, och en rejäl bottensats à la smält glass dekanteras bort. Det är en minst sagt ljuvlig doft som strömmar ur karaffen. Visst doftar det Bordeaux, men ändå inte. Det finns en del cederträ, stall, tobak - men cassislikören har bytt plats med en italiensk känsla av rosmarinhäckar och körsbärsfrukt. Trots den stora andelen Cabernet hade jag nog snarare gissat Pomerol eller St Emillion GCC om jag fått det blint - det är flytande munfyllande silke i glaset. Trots mognaden är vinet tätt och har säkert 10-tals år kvar på en absolut toppnivå. Detta är ett sånt vin kan kan sitta och vrida ur sista droppen ur glaset - och ändå ha toppintensitet.

Jag har haft en del dåliga möten med Toscana-cabernet, men detta vänder min misstro mot icke-sangioveseviner. Superelegant, ändå kraftfullt med en helt perfekt avvägd syra och tanninnivå. Min fru går i självsvängning över detta vinet och utnämner det till det godaste hon har druckit. Så långt vill jag inte sträcka mej, men visst är detta vinet en av mina höjdpunkter under 2008. Jag gav 94 poäng till Leoville Las Cases 1990 på Cellartracker - och detta känns faktiskt som en liknande upplevelse. Maddafakking good wine (som Elvis hade sagt)!

(Vad gäller de senaste auktionsköpen så har det mest blivit väldigt underliga viner: Poyferré 1969 och 1974, Moulin Touchais 1969, Pichon Baron 1972, Phelan Segur 1996. Nästan till priset av en kattunge per styck - men en hel del säkerligen inte så livfulla. Det kan nog komma någon sågning snart igen således).

14 kommentarer:

MMM sa...

Nu ljög jag - Moulin Touchais kostade lite mer än en bondkatt. 350 DKK fick jag ge för den flaskan. Det ser inte ut som en normal flaska MT - den har tillägget "reservé de nos vignobles" på etiketten. Någon som vet om det är bra/dåligt/spelar ingen roll? Google ger inget besked heller.

Mina Vinare sa...

Hej igen!

Jag har som bekant provat 1969 MT och den var ljuvlig. Kanske kan det finnas risk för stor flaskvariation men till det priset måste det vara värt en chanstagning.

Kul att ett ”Parkervin” slank ned så lätt!

Ha det nu bra under helgen!

MMM sa...

Just det - vi diskuterade MT 1969 för ett tag sen. Då slog jag aldrig till (och ingen annan heller tydligen) - för nu kom samma säljare ut med samma flaskor igen på auktionen. Det skall bli väldigt spännande - både du och Niklas verkar översvallande!

Jag tror inte den vindrickare är född som inte kan uppskatta en mogen Giusto di Notri... Men Parker visade verkligen med hela handen att detta var "the real deal"

Ha det gott själv - idag blir det vinfritt!

Anonym sa...

(A): Kul läsning om Notrin. Har sneglat på flaskorna på SB men tvekat för årgången (2002). Får lust att prova, men funderar istället på att de nu har stått där i stående i ljuset i minst ett år....

God fortsättning!

Frankofilen sa...

Kul att läsa lite intryck om detta vin. 99:an låter ju minst lika bra som vårt smakprov. Det här vinet skulle man vilja dricka oftare... Intressant att du också hittar lite italienska körsbär, bordeauxblandningen till trots.

MMM sa...

Det var ett magnifikt vin! Det måste vara en fantastisk "terroir" som kan få igenom en italiensk charmighetskänsla i Bordeauxblandningen. Jag kan se i efterhand att mina smaknötter var väldigt lika dina, Frankofilen! Man kunde nästan se cypresserna och rosmarinbuskarna framför sej i den svaga minttonen...

Skall man slå till på 2002:an tro? De verkar ha lyckats väl i den svåra årgången (som er Redigaffi också visade). Å andra sidan borde det komma in nya årgångar snart - kan man hoppas på 2004:an? Enligt munskänkarnas sida var säljstart för 2002:an i november 2004 (är det möjligt med 20 månader på fat?). I så fall har flaskorna stått upp i fullt dagsljus i fyra år... Det är inte tillräckligt "fint" för att stå i vinkällardelen.

Winepunker sa...

MT-'69 har jag provat tre gången, senast '04, strålande då, men jag har också druckit sämre flaskor så liten braklapp rörande buteljvariation (intressant dock att '37 som jag också provat ett flertal gånger har varit besynnerligt konsistent i sin gudomliga kvalitet, årgångar eller bara magi?).

Pichon-Baron '72 är också en upplevelse, men av lite annan karaktär dock. Enda vin jag givit betyget 'koprolit', och det var en del år sedan...

MMM sa...

Det ordet fick jag slå upp... Koprolit = fossilerad avföring!

Jag får se det som ett pedagogiskt exempel på övermoget, stendött vin. Det är ju inte så ofta man dricker viner som är för gamla (undrar om jag någonsin gjort det).

JW sa...

Ja, verkligen roligt att få läsa dina intryck om detta vin. Och ja, det lagras på barriquer i 14-20 månader.
Vad gäller nya årgångar så finns 2006:an i Vinovativas restaurangsortiment. 2002:an har jag druckit ett par flaskor av under 2008 med stor behållning (inköpta för snart 1 år sedan, tog av de som låg ned bakom "skyltflaskan"). Om du är intresserad kan jag leta rätt på mina noteringar.

Anonym sa...

(A): >>>JW, jag är intresserad...

Finare Vinare sa...

Mmm, 1999 låter ju enormt läcker. Tua Rita åt folket!

Vi läser också gärna din notering, JW. 2002 lärde vi ju ett och annat om av dig. Och tänk då en årgång som 2004 eller 2006 med lagom mognad på korken...

JW sa...

Ok. Jag återkommer med noteringarna när jag är tillbaka på hemmaplan igen.

MMM sa...

Tillbaka efter en datorfri helg i Österlens träskmarker!

Det finns en del andra viner från Tua Rita på SB - efter denna rökaren skall jag försöka beställa "Perlato del Bosco 2006".

Anonym sa...

(A): Såg att SB nu har rea på Tua Rita och kunde inte låta bli att inhandla 02:an. Blir att prova ganska snart.

Funderade även på Redigaffi som nu oxå har ca 20% rea, men någonstans går gränsen för impulsköp. Finns ju relativt många flaskor kvar så man borde kunna hinna med ett sansat övervägande. Tror att flaskorna räcker för detta trots vissa bloggares hissande....