söndag 10 februari 2008

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner 2006

Efter en dag på travbanan blir det halstrad lax med vinsås och stuvad spenat. Måste köpa mer vin att hälla i maten - men nöden har ingen lag - så två dl av kvällens vin får agera smakförstärkare i såsen också.

Vinet är en flaska Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2006, inköpt på Bolaget av mina föräldrar i slutet av förra året (c:a 129 kr). Den missade jag fullständigt när den släpptes, kanske inte så konstigt i de extremt hypade släppen som var i november-december 2007. Vår erfarenhet av Franken och Silvanerviner är väldigt liten, och detta är mej veterligen den första flaska med "rondör" vi konsumerar hemma.


Kocken provsmakar traditionsenligt vinet under matlagningen, och det är helt enkelt väldigt gott. I munnen spritter det till av syra och ungdom, en ganska tydlig "äppel/päron" ton skvallrar också att detta vinet är i början av sin levnadsbana. Lite slank i mitten men med en imponerade lång eftersmak. Det är inte överdrivet komplext men det har en personlighet som man blir glad av. Detta är urtypen av ett vin man borde ha mycket på lager hemma av, funkar jättebra som mingelvin och säkerligen till en mängd olika maträtter.

12.5 % alkohol... I ett kabinettvin? Sommaren 2006 i Tyskland måste varit något i hästväg! De tyska rieslings från 2006 som vi provat har också visat en enorm kvalitet - helt säkert en årgång att lägga i källaren medans det finns att köpa.

Inga kommentarer: