onsdag 6 februari 2008

Leth Grüner Veltliner 2006

Vi har haft Gobelsburger Grüner Veltliner (SB 2775) som i det närmaste ett husvin det senaste året, och det är ett fantastiskt mångsidigt vin. Till alla typer av fisk, som välkomstdrink, asiatiskt - allt funkar! Det har också en fin och tydlig Grüner Veltliner karaktär - som inte står de dyrare varianterna långt efter. Detta är första gången vi ger oss på motsvarigheten från Leth (SB 4200).Vinet har fått högsta prisvärdhetsbetyg i alla möjliga tidningar (såsom Allt Om Vin, Sydsvenskan, Amelia, Småkaninsuppfödningstidningen etc). Tror dessutom att vinet kvalade in på Allt Om Vins tio-i-topp lista för vita viner under 2007. Så lite nyfiken är man allt - men det är ju trots allt ett ganska billigt vin (69 kr).

Vinet är ganska lätt i färgen, doften enkel med vissa citrusdrag. Smaken upplever jag som ganska underlig - och det är inte mycket till druvkaraktär i detta vinet. Citrusen är där, men också en besk bismak som inte är det samma som det kryddiga jag letar efter. "Mittpartiet" är väldigt tunt - och i några ofokuserade stunder säger jag till mej själv att sluta köpa Åkesson på tetra.

In alles, inte mycket att skriva hem om. För de 16 kr mer som Gobelsburgern kostar får man mer än det dubbla tillbaka i kvalitet! Detta visualiserar också det underliga i att svenska vinjournalister bedömer allt på prisvärdhetsskala. Men det är kanske en debatt för vinforumet istället...

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Flyttar en fråga hit med anledning av ditt inlägg hos Finare Vinare: vet du hur sortimentet på Superbrugsen i Hørsholm ser ut nuförtiden? Har för mig att de sålde av sitt lager av Bordeaux för något år sedan. Varit där nyligen? Ser fram mot att läsa om kvällens dammiga stenbrott.

MMM sa...

Har aldrig varit i Hørsholm, och jag har hört samma sak som du om Bordeauxlagret. Verkar rätt kört tyvärr.

De har erbjudande på Belgrave i alla butiker sisådär var 6:e vecka - kolla in på www.superbrugsen.dk för veckans erbjudanden.

SuperBrugsen har leverans av de viner som finns på www.nettorvet.dk. Jag kan verkligen rekomendera Fontanafreddas Barolo Lazzarito 2000 som säljs där till kraftigt rabatterat pris. En höjdare!