Idén var först att ha vinet till en asiatisk inspirerad lunch, men efter provsmakning ändrades planerna radikalt.
Vinet har en fin grön-gul nyans av ung Riesling. Doften är ger en klar ton av ananas och mineral. Smaken är väldigt söt - sötare än vad jag hade väntat mej - så där rök idén med Prüm till asiatisk mat. Vi väljer att ha den som en efterrätt istället och ställer undan flaskan.
Som dessert är detta vinet sej själv nog! Man kan förstå epitetet himmelreich i den fullt söta nektarliknande drycken med toner av exotiska frukter och mineral. Viskositeten hos detta vinet påminner nästan om en Sauternes - men det finns inga spår av ädelröta alls. Detta vinet visar inte en bråkdel av sin potential än - och faktum är att den intensiva sötman just nu överskuggar syran i vinet. Det blir en aning klumpigt helt enkelt. En rejält tilltagen lagring kommer säkert att bringa himmelsk balans. Till dotterns student kanske...
Jag tvekar om jag skall köpa mer? Hade jag orealistiskt höga förväntningar? Det kostar en rejäl slant - och jag blev inte helt övertygad trots allt. Kanske Prüms Spätlese istället?
3 kommentarer:
Tack, Mmm! Det är information av den här slaget som vi envetna provsmakare och bloggare behöver ha. Vi köper ju ofta och gärna vinerna från Joh. Jos. Prüm, men vi är livrädda för att öppna dem för tidigt. 1996 Graacher H. var strålande i somras, så där någonstans ligger tidsperspektiven. Flytande dessert eller meditation i den skånska sommarens kvällssol. Vill man dricka tidigt är det nog bättre att satsa på en Spätlese, som du säger. Vi har lagt undan tre flaskor 2006 Himmelreich och de borde i alla fall mogna lite fortare än nollfemmorna, som fått tunga hänglås...
Det är synd att det skall vara så svårt att hitta äldre Riesling på SB. 10-15 års lagring känns som en evighet nu - men visst kommer man att bli glad någon gång i framtiden.
Jag har beställt några Spätlese och Kabinett 1997 från en för mej helt okänd odlare, Reinhold Haart. Får se om de har fått upp något "oktantal" :-).
Ang Himmelreichen så höll den en sockerhalt som vilket dessertvin som helst - lite skumt att känslan av socker kan avta med åldern? Den lär ju knappast försvinna kemiskt sett.
Mmm, Haart, ett bra val! Det kan lär bli trevligt, vi har gillat mogna viner därifrån, med gott om petroeum. Vad gäller sockerhalten, det är ren magi - den går in i vinets helhet med tiden....
Skicka en kommentar