torsdag 8 maj 2008

Ca'Rugate Rio Albo 2006

Smaken är som baken brukar det heta - och det verkar sannerligen gälla för Ca'Rugates senaste tillskott på monopolet Rio Albo 2006 (SB 96042). Sydsvenskans vinskribent vrålar FYND! och utnämner på stående fot Rio Albo till vinet som räddar den svenska sommaren. Allt Om Vin rankar vinet som icke prisvärt - med omdömet "Märklig tung doft. Ung bitskt syrlig smak". Den senare bedömningen verkar för övrigt gälla de flesta andra vinskribenter - det är bara Wine Spectator som delvis ansluter till Sydsvenskans separatistgrupp.

Själv har jag aldrig upplevt ett dåligt vin från Ca'Rugate tidigare, så det är med viss bävan som vi skall prova vinet ikväll till några grillade biffar. Druvsammansättningen är samma som i alla deras röda viner (40% Corvina, 30% Corvinone och 30% Rondinella) - alkoholhalten måttliga 12.0%. Vinet är en ren ståltanksprodukt - och jag känner inte igen denna flaskan från vårt besök hos Ca'Rugate. Är det månne avsett för export från start? Vinet kyls till 13-14 grader före servering - med snabb uppvärmning i glaset av den stekande solen!


Men vad i hela friden doftar det här?! Det känns initialt som att stoppa näsan i en nästan konsumerad påse från Karamellkungen - med stor andel "sockerbitar" kvar. Efter ett tag övergår doften till röda vinbär med ett stråk av sköljmedel. I munnen får jag en spritsig känsla på tungan - och smaken har en ton av jäst. Detta är verkligen inte roligt alls. Vinet tar sej dock samman efter ett tag och visar vissa typiska drag av bittermandel- men godistonerna försvinner aldrig. Doften är nästan frånvarande och mittpartiet är tunt som plånboken efter primörsläpp. Nja, Ca'Rugate - nu föll er gloria en aning på sned. Har något gått snett i tillverkningen? I denna prisklass är t.ex Campolieti ett avsevärt roligare och mer komplext vin.

Inga kommentarer: