fredag 9 maj 2008

MontGras Reserva Cabernet 2006

En vis man i släkten sa en gång att den största faran för en ung vinkällare är att inte ha färdiga konsumtionsviner. Då min fruga är av det väldigt impulsiva slaget - förvånar det mej aldrig om det plötsligt står sex törstiga gästforskare från Peru med några marinerade revbensspjäll i handen. Då duger det inte att plocka upp en flaska halvgammal Pichon Baron - då är det volym och alkohol som gäller. Både för välbefinnandet av peruanerna och min något för unga vinkällare. Så i sommartider måste det finnas något som både är gott men framförallt inte alltför kostbart, njutbart till grillat och färdiglagrat. Chile?

Långt före bloggosfärens tillkomst var jag med på en blindprovning av chilenska viner mellan c:a 60 - 300 kr. Jag minns fortfarande av att det mest i ögonfallande var likheten på vinerna. Vinet för 60 kr kändes snarlikt det för 300 kr. Det kan man tolka på två sätt: 60 kronorsvinet var extremt prisvärt, eller 300 kr vinet var extremt överprissatt. Min upplevelse var i alla fall att om man skall köpa ett riktigt budgetvin - så är man i en ganska bra sits om man håller sej till Sydamerika.

Min kunskap om Chiles viner är inte stor - och det verkar för övrigt gälla hela den svenska bloggsfären. Jag hittade knappt en enda post om chilenska viner av närmast tusentals testade viner. Det kan ju säkert bero på det jag upplevde i vinprovningen - det finns helt enkelt inga större upplevelser att hämta. Kvällens vin är i alla fall inköpt i sexpack på Bilka Supermarket i Danmark - i syfte att fylla ett kommande ev. bulkbehov. Vinet heter MontGras Reserva Carbernet Sauvignon 2006 och kostade i Danmark 46 DKK per flaska. Samma vin finns på Systembolaget och har då nummer 82514 till ett pris av 99 SEK.


Hur är det då? Vinet kyls lätt och hälls direkt i Riedels Rielsingglas - tvivlar på att det kan fylla upp Riedels Bordeauxglas D-kupa. Doften är helt ren med starka toner av svartvinbärsnickel och solmogna krusbär. Smaken är klart saftig (med en frankofils referensram), men det finns gott om mogna tanniner och en frisk fruktsyra. Eken finns där i bakgrunden och i vissa stunder känns det som att det kanske kanske skulle kunna passera som en god St Emillion.
Det är enkelspårigt - det är saftigt - men det är rent och koncentrerat och passar förbaskat bra till ett ingefärsmarinerat revbensspjäll med cole slaw. Helt vad jag var ute efter helt enkelt. Och hundra ggr bättre än vilken shirazbox som helst från Australien!
PS. Rio Albo från gårdagen är fullständigt odrickbart efter en natt i kylen - det är uppenbarligen något allvarligt fel med denna tappningen. DS.


4 kommentarer:

Fredrik N sa...

Chile ska inte underskattas min vän. Det säger jag inte enbart på grund av min frus chilenska härkomst, utan för den rikedom av viner som finns men sällan hyllas. Särskilt inte i bloggvärlden där "den gamla världen" ofta är i fokus.

Men om du med seriöst sinne provar Casa Lapostolle, Montes och flera av premiumvinerna kommer du upptäcka ett nytt spekta ocn en ny uttrycksform för inte bara CS utan också PN, Syrah och inte minst Carmeneres förtjänster.

Noterbart är när svärfar kommer till Sverige är det till Systembolaget han vill gå först. Aldrig har han sett detta utbud av chilenska viner samlat på en plats. och till priser som inte bara är jämförbara utan konkurrenskraftiga med priserna i Chile.

MMM sa...

Håller med om att mitt uttryck "inga större upplevelser att hämta" var lite för kategoriskt - borde stått "jag vet inte var man skall hämta de större upplevelserna. För de finns säkert där med lite kunskap.

Det känns svårt (för mej) att handla ett 300 kr vin från Chile - speciellt när lagringskapaciteten känns dunkel. Då är det lätt att hamna i den gamla världen.

Detta vinet var i alla fall väldigt njutbart i kvällssolen vid grillen - och jag hade nog fått leta väldigt länge för att hitta en franskt vin för 46 kr med samma kvalitet.

Jag får ta mej i kragen och prova en Lapostolle någon gång - det finns ju (som du sa) ett imponerande sortiment på SB.

Fredrik N sa...

I tidningen Allt om Vins bilaga om beställningssortimentet rapporteras att nämnda vin kostar 99 kronor och smaken liknas vid att "slicka på en Wunderbaum", så jag kan inte klandra dig, men det finns tröst och bättre viner....några är från Chile.

Prova Casa Lapostolle Cuvee Alexandre Cabernet Sauvignon 2004 eller 2006.

MMM sa...

Det känns som en omotiverat dålig recension - några doftgranar in en Ford Taunus 1985 kunde jag inte hitta. En superrent CS vin - med vissa haltande drag av krusbärsmarmelad. Det var så in i helsike mycket bättre än Ca'Rugates stolpskott från kvällen innan!

Tack för tipset om Lapostolle - det kommer snart i ett test i en blogg nära dej! Chile är definitivt ett svart hål i blogglandskapet (och min källare också).