torsdag 1 maj 2008

Lynch Bages 1989 vs Dominus 1992

Lätt rökskadad efter valborgselden drar vi oss tillbaka i Doktorns sommarboende - förrätten intogs före elden och ackompanjerades av en väl lagrad Grand Cru rielsing från Ernst Burn i Alsace. Något syrafattig och lite väl mycket sötma var det generella omdömet - kunde precis lika gärna varit en vendange tardive. Ändock fantastiskt god och full med tvåtaktsbensin. Vi diskuterar om Parkerfieringen även har nått Alsace-riesling? Detta med halvtorr Grand Cru riesling är väl ett modernt påfund?

Efter elden hälls två blinda viner upp i Riedels Bordeauxglas. Doktorn har en imponerande vinkällare i sommarresidenset - och med tanke på aromerna från karafferna så antar vi direkt att det är inget nybuteljerat som skall testas.

Glas 1: En fullt mogen och öppen Bordeauxliknande doft i något lättare stil. Vinet har fina mognadstoner och en ganska lätt färg. En carbernetdominerad Bordeaux med minst 15-20 år på nacken blir min gissning. Margaux? Doften är rent himmelsk - men smaken lever inte riktigt upp till förväntningarna. Vinet känns definitivt på topp just nu - och intensiteten verkar snarast avta när mer luft kommer till.

Glas 2: Här är butiken stängd för säsongen. En ganska svag doft av syrén i ett moln av stendamm lyfter ur glaset. Vinet ser betydligt yngre ut än glas 1, och färgen är nästan ogenomträngligt blåsvart. Med lite tid kommer det ett imponerande tryck av mörka frukter och mineralitet, samtidigt som tanninerna täcker munnen. Nog är detta också en left bank Bordeaux - men snarare i Paulliacstil. Skulle det t.o.m kunna vara en Latour? Mineraliteten och den skoningslösa kraften i vinet antyder så.



Det visar sej att Glas 1 inte alls är en Bordeaux - utan en Bordeauxblend från Kalifornien - närmare bestämt en Dominus 1992. Iofs så är det nog svårare att komma närmare Europa i USA, då det var Christian Moueix från Chateau Pétrus som stod för vinmakeriet. Glas 2 är ett närmast ouppnåeligt vin för en relativt nybliven vinsamlare: Chateau Lynch-Bages 1989. Troligtvis det bästa som Lynch Bages har presterat varesig förr eller senare. Detta vin köpte doktorn en primeur när det begav sej - och detta är första flaskan från den lådan.

Som vinprovningsvin så vinner nog Dominusvinet den ronden pga sin charmiga öppenhet och relativa mognad. När maten kommer på bordet och vinerna har fått mer luft, så kommer Lynch Bages som en ångvält och förintar Dominus. Helt otroligt att detta vin är 19 år gammalt - det känns snarast något för ungt nu. Här har doktorn något att ordinera sej själv i många decennier framöver! Ren och skär världsklass!


Inga kommentarer: