Det som står helt klart är i alla fall att det finns ingen producent i Brunello som blandat in druvmust från södra Italien i sina "cuvéer". Den "nyheten" kom tydligen via ett rykte i en lokal dagstidning - och spreds för över världen på nolltid. Den andra anklagelsen gäller att det sedan 2003 har ingått andra druvor än Sangiovese i vissa enkelmarksviner från vissa producenter. Detta fick den italienska polisen att stoppa alla sändingar från CastelGiocondo (Frescobaldi), Pian delle Vigne (Antinori) och Castello Banfi, årgång 2003 och framåt. Vinlagarna är starka i Italien - och Brunello di Montalcino skall innehålla 100.00% Sangiovese!
Vinodlarna erkänner efter inventering av vingårdarna att c:a 1% av vinstockarna inte är Sangiovese - men att det är naturligt i vingårdar med 50-60 år på nacken. DNA var ju knappt uppfunnet vid planteringstillfället. Det börjar mer och mer låta som att det blivit en hönsgård av en fjäder - men det som trasslar till det ytterligare är att de amerikanska myndigheterna nu tydligen har stoppat importen av Brunello till USA. Vad är upp och ner egentligen? Just nu är det i alla fall munkavle på hos alla berörda parter! Personligen har jag väldigt svårt att tro att de nämnda, väldigt framgångsrika, producenterna skulle "chansa" i samordnad stil för att få ut några droppar mer från sina vingårdar. Vi snackar ju ändå viner som kostar mellan 500-1000 kr styck! Crème de la crème! Sen behöver man inte heller ha några väl utvecklade anlag för konspirationsteori för att hitta tusen italienska motiv för att sätta dit Antinori och co..
Nåväl - Angelini verkar i alla fall inte vara direkt påverkad av turbulensen.. Ett tydligt tecken är att det gick att handla kvällens 2003:a på det lokala systembolaget. Det är lätt hänt i nyhetshetsen att man glömmer bort vinerna som finns i standardsortimentet - och denna flaska har jag passerat ett otal gånger på Bolaget utan att reagera. Dessutom känns det som det har varit årgång 2002 som sålts i en evighet - men nu var det så äntligen dags för årgångsbyte. Jag hade nog inte köpt den ändå - om inte Wine Spectator hade gett mej en spark i baken med sina 91 poäng. Enligt dem det bästa som denna Val di Suga varianten har presterat någonsin... Enligt uppgift från min far så var detta vinet den första och enda Brunello som gick att köpa i Sverige under många år. På så vis kan den ses som en riktig Bolagsklassiker!
Vinet är en blandning från alla olika lägen i Val di Suga - och ser man på en karta så verkar de ha sina marker väl utspridda. Kan kanske ses som en "hedgefond" för jämnare kvalitet? Handplockade druvor - jäsning på ståltankar - lagring på slovensk och fransk ek i 2-3 år är receptet.
Finns det ett vackrare vin i glaset än Brunello di Montalcino? Kanten är klart tegelfärgad och färgen på vinet känns som att man var placerad i en dimmig Timotejreklam (minns ni den?).
Doften ger en klassisk Brunelloton av körsbär och ek - men i klassisk italiensk tradition är det inte doften som man går igång på. Smaken - vojne vojne! De tidigare flaskorna av Val di Suga som vi har konsumerat har varit ganska torra och blyga, om än korrekta. Den heta sommaren 2003 har gått fram med detta vinet som en champagnefylld studentbal för en blyg stundentska. Det är fruktigt, långt och en sagolik skjuts på eftersmaken - något helt annat än den 2000 vi drack för ett tag sen. Tanninerna hade klarat premier cru testet i Bordeaux - detta är en smooth operator. Se upp dock - för det tog två timmar i karaffen innan studenskan helt kastade mössan i luften.
Jag är som ni hör ganska såld - och detta vinet mycket närmare sitt drickfönster än den CastelGiocondo 2001 jag provade för någon månad sen. Jag skall köpa på mej ett par - tre flaskor och lagra i kanske bara 2-3 år. Sen finns det nog risk att studentskan fått livstristess och börjat pensionsspara. 91 poäng? Ja - bra nära i alla fall.
4 kommentarer:
Men se det var en lockande rapport om nya årgången från den här trotjänaren! Val di Suga brukar vara roligare än den andra hyllvärmaren Col d'Orcia.
Klarade man värmechocken i toscana gick det ju att göra stora viner med snabb mognad. Ska absolut prövas i sommar...
Alltid lika roligt när trotjänare i ordinarie överraskar positivt. Kan inte minnas när vi drack Val di suga senast. Får nog prova en flaska.
Helt klart bättre än Col d'Orcia (och billigare dessutom!
Vinet har en helt annan snabbmognande stil än t.ex CastelGiocondo - och kommer säkert att funka till altanens kötträtter i sommar. Det har nog inte komplexitet att matcha en rådjursfilé i höstmörkret - därtill är också alkoholhalten antagligen för hög - 14.5%. Men vem vet vad som händer med lite källartid!
Ett fantastiskt vin. Har precis lärt känna Brunellon lite närmare
Skicka en kommentar