onsdag 7 maj 2008

Josmeyer Pinot Blanc 2006

Josmeyer är en producent i Alsace som passerat mej fullständigt förbi tidigare - och det var Finare Vinares test av Josmeyers Grand Cru Rielsing, http://vinare.blogspot.com/2008/03/2000-josmeyer-riesling-grand-cru-hengst.html som fick minnesbanken att börja rotera. Stod det inte flaskor från Josmeyer hos den lokala vinhandlaren på Amager? Det visade sej vara riktigt, även om det inte gick att uppbringa några flaskor av Grand Cru kvalitet.

Denna flaska Josmeyer Pinot Blanc "Mise du Printemps" 2006 inhandlades således för 90 DKK. Pinot Blanc ingår inte i de druvor som har möjlighet att bli Grand Cru klassade - därav den relativa anonymiteten. Detta vin har tillägget "Mise du Printemps" som lär stå för att det är ovanligt tidigt buteljerat - för att öka fräschören ytterligare. För Pinot Blanc är väl detta helt enkelt så exklusivt det kan bli i Alsace.

Vinet har en mycket lätt färg - nästan färglöst. Doften är ganska svag, eller finstämd är kanske ett bättre ord. Svårt att säga vad det luktar egentligen - vitt vin med gröna äpplen i liksom. Smaken är hyggligt lång med toner av citrus, äpple och lite mango. En viss beska avslutar det hela tillsammans med en antydan av stenrök. Lägre syra än Rielsing men mer än Pinot Gris.

Tur man inte får detta blint - för det hade varit helt kört att känna igen. Vinet är fullständigt torrt - och det är ganska skönt efter ett antal halvtorra Alsaceviner i rad. Säkert ett bra matvin om man inte vill ha vinet i centrum (och det vill vi ju oftast tyvärr). För priset ett helt OK vin i vilket fall som helst.

Inga kommentarer: