fredag 11 juli 2008

Grange des Pères 2003 vs Marquis de la Tourette 2001

Domaine de La Grange des Pères 2003 verkar vara ett vin som man antingen älskar eller hatar - betygen pendlar mellan ytterligheterna. Det är nästan så man misstänker att den existerar en kraftig flaskvariation? Idag tänkte jag att den skulle få bekänna färg ordentligt i en blindprovingsmatch mot en flaska Delas Marquis de la Tourette 2001 Hermitage. Ett vin i ungefär samma prisklass och med gott rykte. Det är kanske inte den optimala sparringpartnern, men det existerar inte så värst många franska cabernet/syrah blandningar. Jag har gått bet på att hitta någon lagrad Domaine Trevallon, som kanske vore det mest naturliga valet.


Kvällens panel består av Doktorn, Doktorns fru, svärmor och jag. Alla med meriter som spänner från rena amatörer (jag) till tre betyg hos munskänkarna (Doktorns fru). Om sanningen skall fram kommer de alla inte för vinprovningen skull - vi firar att semestern startar idag för de flesta i sällskapet. Sen är det jag som påtvingar ett litet vinprovningsmoment... Vinerna provas helt blint och ingen får yppa ett ord. Karaktär, druva, odlingsplats och framför allt vilket vin som är bäst (om man nu kan säga så om helt olika viner) - skall dokumenteras.


I glaset....


Vinerna har en nästan helt identisk färg - med en klar antydan till mognad i kanten. Grange des Peres (GDP) ger en fantastisk ren doft av skogsbär med hög intensitet. Marquis de la Tourette (MdlT) ger en tydlig klassisk ton av rökta charkuterier. Båda vinerna ger allt i glaset - så den fruktade tunneln för Hermitagevinet verkar vara över. Doftmatchen är ganska jämn - personligen så ger jag en halv poäng mer till GDP's charmighet. Smaken på MdlT är klart uppstramad med fina tanniner och läskande syra - känns som ett riktigt klassiskt vin. I jämförelse så känns GDP ryggradslöst - nu framstår det närmast litet sött och väl syrafattigt i smaken. Det är dock väldigt gott - men känns mer som ett vin man dricker rätt upp och ner på altanen.

Kuverten sprättas: Samtliga placerar Hermitagevinet i norra Rhône - där majoriteten även placerar Grange des Perès. När resultaten läses upp visar det sej att Marquis de la Tourette avgår med en total seger, 4-0. Det är bara att hålla med - det är det bättre vinet. Skillnaden framstår än tydligare när maten (ankbröst med Puylinser) kommer på bordet.

Vi enas om 87-88 poäng för Grange des Perès och 90-91 poäng för Marquis de la Tourette.

6 kommentarer:

Paolo Rossi sa...

Trevligt att finna din blogg - bokmärker och ser fram mot framtida alster!

Frankofilen sa...

Kul att ni provade om Grande des Pères. Tror du själv på flaskvariation eller var det blindprovningen (att den inte fick hela scenen för sig själv) alt dagsform som gjorde att du inte var lika positiv som sist?

Frankofilen sa...

skriver visst slarvigt också.... Grange såklart.

MMM sa...

Dito, Paolo! Det var många trevliga flaskor du har hunnit testa - ett bokmärke är ordnat här också.

Frankofilen> Sist jag provade Grange des Pères hade den medvind och nedförsbacke (fredagskväll och hela historien med medtagna sticklingar från Chave etc.) Jag var rätt såld då - men var verkligen sugen att se hur den skulle klara sej mot kvalificerat motstånd och helt blint.

När röken lade sej så får man nog erkänna att vinet behöver all positiv bias det kan få - speciellt när priset ligger runt 400-500 kr per flaska.

Jag ger inte upp dock med GDP, 2003:an sägs vara en väldigt udda årgång för GDP (skördades tydligen exceptionellt tidigt för att undvika värmeskador) - om jag hittar den från annan årgång slår jag till. Det finns helt klart något där, speciellt i doften.

finare & vinare sa...

Det här var en riktigt kul post att läsa! Ett vin kan ha rätt mycket medvind av sin kultstatus... men vi ger inte heller upp, utan hänger på när ny årgång dyker upp. Doften var som sagt något extra. Vi såg nollfyror för €85 i Pezenas! Sen gjorde vi en halvhjärtad förbikörning via Grange des Pères och Mas de Daumas Gassac i Aniane. Klockan var 18.02 och inget var bokat så vi släppte det hela. Grange des Pères tar väl ändå inte (i motsats till Daumas Gassac) emot några besökare. Ändå kul att se deras tunga bautasten vid infarten och de kraftigt sluttande vingårdarna ovanför. En nollfemma Daumas Gassac ska vi väl prova om tio år eller så...

Desto roligare att läsa att 2001 Marquise var öppet att avnjuta. Ha en riktigt skön sommar!

MMM sa...

Hej FV!> Fin sommar önskas till er också! Om ni sitter på några Marquiser 2001 så behöver ni inte tveka - det är kanongott nu.