tisdag 22 juli 2008

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2001

De färskostfyllda kycklinglårfiléerna ligger och fräser på grillen och kvällsljuset sipprar genom de äppeltyngda grenarna. Vinglaset får ett par varv och ner med näsan! Det rycker genast i mungiporna som snart sitter strax under öronen! Detta är verkligen ett vin jag blir glad av.

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2001 har verkligen utvecklats till något alldeles extraordinärt med lite tid i källaren. Det var gott även första gången vi provade det - därav inköpet av en hel låda någon gång under början av 2007. Det fanns ett stråk av överdriven fruktsyra i de första flaskorna - men det verkar helt ha gett med sej med lite flasktid.
Nu möts man av lite varmare frukter som fikon, blandat med de fina fattonerna av choklad och kaffe. Syran möter i mitten och gör vinet läskande. Just nu har vinet hittat en fullständig harmoni mellan ungdom och utvecklade toner. Frågan är om man skall lagra dessa flaskor så mycket längre? Iofs så sitter min far fortfarande på fullt vitala Villa Antinori från 1981 (!) - så det finns säkert potential för en lång lagring.


Vingudarna måste varit extremt gynnsamma för Antinori under 2001 - för detta vinet har nog aldrig varit så här bra i varken tidigare eller senare årgångar. Ser dock att Parker ger hela 91 poäng för 2004:an av detta vin - så det skall bli spännande när SB byter årgång nästa gång.

Också imponerande att kvalitén kan hållas så hög i ett massproduktionsvin. Hela 25.000 lådor tillverkades bara av detta vin - mer än de flesta Bordeauxslotts totala produktion. 90% Sangiovese - 10% Cabernet Sauvignon. 14 månader på små ekfat. Yummy!

8 kommentarer:

Björn sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn sa...

Jag hade missat att Parker m.fl. tagit emot Antinoris "standard"-Riserva så väl. Man kanske ska ställa upp nollfyran bredvid Ricasolis respektive Mazzeis "prestige"-chianti och se om man själv tycker att de är ungefär likvärdiga trots den rätt stora prisskillnaden. Castello di Fonterutoli t.ex. har exakt samm druvblandning.

Anonym sa...

A här; låter inte tokigt. Har nu tyvärr inga 01 i källaren men väl 00. Har du mögligen testat?

Björn sa...

Nix, är närapå novis då det gäller Chianti och har mestadels druckit onödigt dyra Super Tuscans.

Samtliga nollfyror av dessa viner finns nu på SB och det är helt klart genomförbart att testa dem mot varandra. Castello di Fonterutoli har jag redan i källaren och de övriga finns "överallt" så jag kanske gör en ansträngning inom kort.

Dock bör man nog egentligen skynda sig, om det inte redan är för sent, för åtminstone Castello di Brolio går nog in en hyggligt lång tunnel.

En annan Riserva som skulle vara intressant att mäta mot de övriga är Frescobaldis Nipozzano som jag läst en del postitivt om.

MMM sa...

Aha! Finns 2004:an ute nu? På mitt bolag var det inte länge sedan det stod 2001:or kvar i hyllan - nu är det enbart 2003:or.

Ett klart roligt experiment att testa alla:

Mr Parker (årgång 2004):
Antinori: 91 p
Castello di Brolio: 90 p
Castello di Fonterutoli: 89 p
Nipozzano: 90 p

Jämnt skägg således - men prismässigt är det stora skillnader.

Björn sa...

Exactly my point. Vi får se vem som hinner först:-)

MMM sa...

Anonym> Vi drack någon flaska av 2000 när det begav sej - men jag har inga kvar i källaren. Ett lite torrare och mindre fruktigt vin, inga bra tecken för långlagring om jag minns rätt. Jag hade nog korkat upp ganska snart i alla fall - posta gärna i så fall!

Anonym sa...

(A:) Hej igen, kommer nog dröja några veckoer eller så innan jag öppnar 2000. Finns en aktuell provning av 2000 mot 2001 från juni på msvin (bloggspot).