Jag köpte på mej några flaskor då av detta vin, Chateau de Valcombe Prestige 2005, men sen blev det aldrig av att jag provade. Idag råkade blicken hamna på dessa som hamnat på C-läget i vinkällaren (under en låda Montus). Några månaders flasklagring gör säkert inget - speciellt när man har läst grannbloggarnas recensioner.
För att göra historien kort: Vinet har en väldigt tät mörkblåröd färg utan några tecken på mognad. Imponerande tät med tanke på att detta vin kostade en bit under 100 kr om jag minns rätt? När näsan sticks ner i glaset förflyttas jag till en viss laborationsafton med Travkungen där vi utforskade kemikalien 4-etylfenol. Brettanomyces alltså - och här finns Brett så det räcker och blir över. I början på kvällen är det lite besvärande att känna gummistövlar i varje sipp - men känslan verkar minska över flaskans livslängd. Vinet har även en fin primärfruktighet av framför allt körsbär och björnbär. Smaken är lätt bitter med känsla av körsbärskärna och mörk choklad. Någonstans i mitten känns det nästan som om vinet skulle kunna passera som en god Valpolicella Superiore.
Det får helt klart godkänt - betydligt bättre än t.ex Guigal CdR 2005 som vi provade för ett tag sen. Och det är väl i den ligan man skall placera vinet - som ett grillvin en halvkall sommarkväll i trädgården. Ren och skär fruktkraft och bonnighet utan någon air av finsalong. Lite som Santa Duc's Les Quatre Terres 2005 - fast betydligt snällare (och en aning sämre om jag minns rätt).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar