måndag 13 oktober 2008

1,2,3 Bjudet

De senaste kvällarna har det bara konsumerats bjudet vin - och ikväll har det varit en kort avtackning av en gammal medarbetare på jobbet med ett par glas vin. Inga samlarviner, utan enkla bordsviner från Systemet. Som den nörd man är kan man inte låta bli att smaka på det som kommer i glaset - även om jag aldrig i livet skulle kommentera det högt (eller ens börja snurra på glaset). Fast det där sista har blivit så inskruvat i ryggmärgen att man måste tänka aktivt för att inte stå där och snurra eller, ännu värre, sörpla.

Tre olika viner fanns på menyn, varav två var rena katastrofer. Back on track med storsågen alltså, men också en liten hyllning till det vin som faktiskt var det billigaste av de tre.

Melini Chianti 2007 (SB 12375, 72 kr) och Robertson Cabernet Sauvignon (SB 2099, 79 kr) var ytterst lika i karaktären i det att de kändes som kemiskt modifierade drycker. Det fanns egentligen inte ett spår av autencitet i något av vinerna, med en hemsk tillfixad syra (sura colaflaskor?) och en kraftig druvsötma. Över det hela svävade en härsken vaniljparfym från Date Dofter. Det måste vara tillsatt vanillin - finns ingen ekplanka i världen som smakar så illa. Melini Chianti fick sistaplatsen då det i stort sett var odrickbart.

Den klart positiva överraskningen var Roodeberg (SB 7451, 267 kr), dessutom serverad ur Box. Visst var vinet tillrättalagt och omöjligt att bestämma ursprunget på - men det hade ett djup och renhet som de andra vinerna helt saknade. I kvällens konkurrens smakade det som Chateau Latour.

För en tid sen publicerade Sydsvenskan en intervju med VD'n för Åkesson Vin som fick mej att tappa hakan. Han beskrev hur de importerar billigt vin från Syditalien till anläggningen i Skåne. Detta vin smakas sedan av med färsk druvjuice och vinsyra för att få den lättdruckna och småsöta smak som den svenska konsumenten vill ha. Årets målsättning var att få betyget godkänt i någon av Sveriges vinskrifter. Jag undrar om inte vinmakaren hos Melini har varit på samma vinkurs?

Artikeln nämner också att Åkesson har köpt upp den gamla "svenskgården" Rabiega i Provence och installerat sej själv som vinmakare. Det första som godsägare och vinmakare Åkesson gjorde var att rycka upp alla Carignanrankor för att citat "det är en tråkig druva - jag har ersatt alla med Cabernet Sauvignon" slut citat. Att mikrooxygeneringsmaskinen redan är installerad känns som en naturlig följd.

2 kommentarer:

Niklas J sa...

Ropen skalla " Cabernet Sauvignon till alla"!

Smart snubbe den där Åkesson. Verkar ha förstått det där med att känna av trender. I en tid då allt fler och fler går mot just lokala eller regionstypiska druvor så kommer det en svennebanan och visar var skåpet ska stå!

Blä...

MMM sa...

Verkar snurrigt! Torstensson lyckades ju knipa en hel del fina priser för sina Rabiegaviner - jag antar att den epoken är slut nu.

Vin & Sprit sålde gården... De verkar inte göra mycket bra för vinvärlden för tillfället (tänker på det slaktade Kjaer Sommerfeldt)