lördag 11 oktober 2008

Frank Bonville Grand Cru 2002

Det dracks inte bara Bouscassé 2005 i går, så här kommer en baklängesredovisning av dryckerna som konsumerades:

Bouscassé 2005 - kvällens rödvinsstjärna. Sen kanske det är löjligt att börja sätta poäng på det - speciellt med tanke på att jag är väldigt förtjust i denna vinstilen. Vinet hänger faktiskt med på topp även efter två dygn i flaskan (liten slatt kvar). Det torde indikera att man kan vinna ganska mycket på en kortare lagring!

Strax före Bouscassén drack vi en Stefano Accordini Passo IGT 2004. Accordini tillhör en av de bättre odlarna i Valpolicella och detta vinet är en IGT blandning av de vanliga Venetodruvorna och 25% Cabernet Sauvignon/Merlot. Vinet är oerhört tätt och tuggbart och har klara mognadstoner. Det har även kastat en hel del sediment. Doften domineras helt av Cabernet Sauvignon i starten - och det är ingen fördel för detta vinet. Lyckligvis så försvinner tvåltonerna med tiden och detta vinet blir mycket njutbart. Smaken är lite så där kyligt elegant som man vill ha det, med ganska mycket ny ek, mint och fikon. Det framgår inte om vinet är delvist gjort på torkade druvor - men detta känns inte så olikt en lättare Amarone. Riktigt högklassigt - tack Doktorn för denna flaskan!
Som fördrink öppnade vi en rea-Champagne: Frank Bonville Blanc de Blancs Grand Cru 2002 (SB 99326). Ganska otroligt att man kan köpa en Grand Cru-klassad vintagechampagne från en bra årgång för 239 kr!


Champagnen känns högklassig! Doften känns som krossade snäckskal och smaken är kraftigt syradriven utan att vara anemisk. Mittsmaken öppnar upp en fin äpplighet med citrustoner och en smula grapefrukt. Kanske att eftersmaken inte hänger med i evigheter - men hej - till detta priset får man extremt mycket för pengarna. Detta skall jag försöka lägga på hög i källaren - det lär bara bli bättre och bättre med åren. Bara de där snäckskalen är värda pengarna.

2 kommentarer:

MSVin sa...

Vi drack Frank Bonville för ett tag sedan, fantastisk Champagne, och till det priset.

MMM sa...

Håller absolut med - hur kan någon lägga upp mer pengar för "gula änkan" eller Moet NV?

Vinet är kanonbra, men tappar nog i uppmärksamhet pga sin urfula etikett och lam marknadsföring. Kanske 2002 skrämmer bort folk också? Men det skall vi nog bara vara tacksamma för!