fredag 17 oktober 2008

Domaine Weinbach Riesling Schlossberg 2004

På väg hem från jobbet idag upprepade jag mantrat - stek/mogen Bordeaux - stek/mogen Bordeaux - stek/mogen Bordeaux hela vägen hem. Jag har tjatat ett tag om möjligheterna att köpa mogen Bordeaux i Danmark för ganska rimliga pengar - men det har verkligen inte gjort något större avtryck på bloggen. Det är kanske nackdelen med de stackars Bordeauxerna - man väjer ofta i sista sekunden och tar något enklare. Idag var jag målfokuserad som få.

Redan utanför huset känner jag aromerna av ingefära, vitlök och sesamolja. Oops, matlagningen har redan startat - och det här med Bordeaux kan man glömma direkt. Här snackar vi kinesiskt och Rieslingläge. Vi öppnar den sista flaskan Heinz Schmitt Longuicher Maximiner Herrenberg Spätlese 2001 som fördrink, och den bekräftar att den var ett brakfynd när den kom för strax under hundringen. Fin petroleumkaratär, en trevlig citrus/grapefrukt karaktär och fin balans mellan syra och sötma. Sockerhalten uppmätt till 11 gram / liter med sockermätaren. Varför köpte man inte hela lagret...


Till maten öppnar vi en flaska Domaine Weinbach Riesling Schlossberg 2004. Ett vin som jag har köpt ganska många av då den kom till ett felsatt pris på SB förra våren (130 kr). Den var lite sluten senast vi drack den - och tyvärr känns det som samma sak gäller ikväll. I början är det mest av vag doft av modellera och vårblomster. Med tiden så öppnar vinet dock upp sej rejält och blir mer och mer med i matchen. Jag var nära att utropa korkskadat, men det visar sej vara helt fel. Vinet känns dock lite tungt och har tappat all den känsla av sprittande syra som det hade som helt ung. Det som gör vinet extraordinärt är en fantastisk mineralitet, honungskänsla och hög viskositet. Det är lätt ett 90 poängsvin, men man känner att det finns utväxling för mer. Som väntat fångar den upp ingefäran som Ravelli i en Rumänienmatch. Enligt min mening är Weinbach överlägsen drottning i Alsace, men detta vinet skall inte besökas förrän om 5 år. Sockermätaren har lite problem men landar till slut på någonstans mellan 1-2 gram / liter. Heltorrt trots honungskänslan.

Till slut får jag erkänna en helt annan faiblesse: Fruktdestillat från Alsace. Tänk att finkel kan vara så gott!


4 kommentarer:

Björn sa...

Ja varför dammsög man inte marknaden mer efter Heinz Schmitt? Men jag gjorde i alla fall nästan så gott jag kunde och har en del stön kvar. För det är stöngott:-)

MMM sa...

Svärmor utbrast "vilket älskvärt vin" om Heinz igår. Trist att det är slut i källaren - du skall skatta dej lycklig för dina "stön"!!

Frankofilen sa...

Vi har bara en flaska Schmitt kvar. Visst skulle man ha köpt fler, men det var mycket annat som lockade och vi har druckit en del också. Det kommer nog fler rieslingfynd på SB vad det lider.

Björn sa...

Künstlers 2007:or har börjat ramla in på SB och jag gissar att de halvtorra kommer leverera mycket bra prisvärde. Sedan finns ju fortfarande några flaskor av Kirchenstück Spätlese 2008 kvar. Den är förvisso lite dyrare men ett fullt godkänt substitut så länge om man vill ha moget "halbtrocken".