fredag 31 oktober 2008

Sociando-Mallet 1986

Upprättelsen av Sociando-Mallet! Efter debaklet med 2001:an har jag förberett hela dagen för att kunna servera detta vinet igen, fast i årgång 1986. Redan vid lunch hade jag inhandlat rejäla biffar med tillbehör på Bilka, allt för att avstyra alla eventuella räkfrossor eller musselsoppor.

Denna flaskan är inköpt via http://www.vinforum.dk/, och kostade ungefär samma som 2001:an vi provade för några dagar sen. Denna typen av viner går ofta för nästan inga pengar alls på danska vinauktioner. En usel etikett, noll dokumentation om lagring och ingen värdeökning i sikte. Om man istället bara vill dricka vinet så struntar man i allt ovanstående.

Etiketten får dödahavsrullarna att se ut som en nypressad Metro - och smulas sönder vid minsta kontakt. Kapsylen är av tungt bly och korken är superlång och helt frisk och elastisk. Nivån i flaskan är bra nära A-nivå. Doften ur karaffen precis efter dekantering är på pricken lik julmust, lite udda men absolut inte obehaglig.

Man slås av hur ungdomligt vinet ser ut i glaset. Det är tätt med en obetydlig mognad i kanten. En del fint sediment i glaset bryter ljuset och gör vinet lätt opakt. Det doftar stora mängder färska svarta vinbär blandat med den mustiga tonen som fanns i karaffen. I smaken hittar vi den där ruccolan som fanns i 2001:an, tillsammans med utomordentligt kraftiga tanniner. Detta vinet skulle säkert ha mått bra av 10-20 år till i källaren, så kraftfullt är det i strukturen. Mat är ett måste, men inte ens då känns vinet lika stort som ett klassat vin. Det är lite för grovt tillyxat och anemiskt i smaken.

Äran för Sociando-Mallet känns delvis återställd, men detta vinet passerar inte min 90- poängsspärr. Vinet motiverar priset som arkeologisk upplevelse, inte mer.

Inga kommentarer: