söndag 5 oktober 2008

Pieropans La Rocca 2004

Leonildo Pieropan kan kanske kallas för Soaves Romanee-Conti. Hans viner ståtar alltid med högsta betyg i Gambrero Rosso - och värderas mycket högt hemma i Italien. Kvällens vin La Rocca 2004 är inköpt på plats under vår Soaveturné för ett par år sen. Vinet består av 100% sent skördad Garganega och är ekfatslagrat på nya fat. På grund av en viss korkskruvsångest har vi inte rört flaskorna sedan hemkomsten - men nu har vi tyvärr fått lite indikationer från Doktorn att det är hög tid att korka upp dessa.

Ikväll halstrar vi lite pilgrimsmusslor och scampi och serverar som en varm sallad med lite ruccola och pinjenötter. Som mingelvin får gästerna gårdagens Nordheim Silvaner Kabinett Trocken 2006 (SB 6762). Det funkar ypperligt!


När maten kommer på bordet byter vi glas och alla får sticka nosen i La Rocca i stället. Vinet är gyllengult och doftar underbart av fatsmörighet och mango. Finns det inte också lite av de bokna äpplena också? Smaken är elegant och Bourgognelik - men det känns som att vi kan ha väntat för länge på den här flaskan. Den lilla äppelskrutten i doften får än större utrymme i smaken och den allmänna intensiteten i vinet är inte helt på topp. Faktum är att det har ganska svårt att hävda sej mot Frankenvinet som föregick. Det är ändå ett väldigt gott och elegant vin, men utan den spets som jag hade hoppats på. Garganega producerar nog helt enkelt inte några lagringsviner.

Inga kommentarer: